Aktualitet

“Batterygate 2”, tjetër padi ndaj Apple, kërkohet dëmshpërblim për 25 milionë përdorues të iPhone në Britani

“Batterygate 2”, tjetër padi ndaj Apple, kërkohet

Apple po përballet me një tjetër padi pasi një aktivist i të drejtave të konsumatorëve në Britani, Justin Gutmann, ngriti të enjten një kërkesë duke akuzuar gjigandin e teknologjisë amerikane për ngadalësimin e fshehtë të performancës së modeleve të vjetra të iPhone.

Gutmann pretendon se kompania mashtroi përdoruesit e iPhone kur tha se do të përmirësonte performancën, pasi në fakt, vetëm sa ka ngadalësuar telefonat. Ai kërkon një dëmshpërblim prej rreth 878 milionë eurosh për 25 milionë përdorues të iPhone në Mbretërinë e Bashkuar.

Padia e cila është paraqitur në Gjykatën e Apelit të Konkurrencës, pretendon se Apple ngadalësoi performancën e iPhone-ve të vjetër, në një proces të njohur si “mbytje”, në mënyrë që të shmangë tërheqjet, ose riparimet e shtrenjta.

Ajo lidhet me prezantimin e një mjeti të menaxhimit të energjisë, i lëshuar në një përditësim softuerësh për përdoruesit e iPhone në janar 2017, për të luftuar problemet e performancës dhe për të ndaluar mbylljen e papritur të pajisjeve të vjetra.

Z. Gutmann, mbrojtës i njohur konsumatorësh në Londër, thotë se informacioni në lidhje me mjetin nuk ishte përfshirë në përshkrimin e shkarkimit të përditësimit të softuerit në atë kohë dhe se kompania nuk arriti të sqaronte se do të ngadalësonte pajisjet.

Ai pretendon se Apple e prezantoi këtë mjet për të fshehur faktin se bateritë e iPhone mund të kenë pasur vështirësi për të ekzekutuar softuerin më të fundit iOS dhe se në vend që të rikthejë produktet ose të ofrojë bateri zëvendësuese, firma i shtyu përdoruesit të shkarkojnë përditësimet e softuerit.

Gutmann tha: "Në vend që të bënte gjënë e ndershme dhe ligjore nga klientët e tyre dhe të ofronte një zëvendësim, shërbim riparimi ose kompensim falas, Apple mashtronte njerëzit duke fshehur një mjet në përditësimet e softuerit që ngadalësoi pajisjet e tyre deri në 58%.

Bëhet fjalë për modelet iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus, SE, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus dhe iPhone X.

Në një deklaratë, Apple tha: "Ne kurrë nuk kemi bërë dhe nuk do të bënim kurrë asgjë për të shkurtuar qëllimisht jetën e ndonjë produkti të Apple, ose për të ngadalësuar përvojën e përdoruesit për të nxitur përmirësimet e klientëve. Qëllimi ynë ka qenë gjithmonë të krijojmë produkte që klientët tanë i duan dhe bërja e iPhone-ve të zgjasin sa më gjatë të jetë e mundur është një pjesë e rëndësishme e kësaj”.

Pretendimi i z. Gutmann vjen dy vjet pasi një rast i ngjashëm u zgjidh në Shtetet e Bashkuara. Në vitin 2020, Apple ra dakord të paguante 113 milionë dollarë për të zgjidhur akuzat se ngadalësonte iPhone-ët e vjetër.

Tridhjetë e tre shtete amerikane pretenduan se Apple e kishte bërë këtë për t'i shtyrë përdoruesit të blejnë pajisje të reja.

Miliona njerëz u prekën kur modelet e iPhone 6 dhe 7 dhe SE u ngadalësuan në vitin 2016 në një skandal që u quajt Batterygate.

Në atë kohë, Apple nuk pranoi të komentonte, megjithatë, më parë kishte thënë se telefonat ishin ngadalësuar për të ruajtur jetën e vjetër të baterisë.