Aktualitet

Cilat janë pasaportat më të fuqishme në vitin 2022 dhe në ç’vend renditet Shqipëria

Cilat janë pasaportat më të fuqishme në vitin 2022 dhe

Jo të gjitha pasaportat janë krijuar të barabarta.

Mbajtësit e pasaportave të Emirateve të Bashkuara Arabe mund të udhëtojnë pa viza në 180 vende, ndërsa qytetarët e Afganistanit mund ta bëjnë këtë deri në vetëm 38.

Por pavarësisht këtij hendeku të lëvizshmërisë, pasaportat e pothuajse çdo vendi u bënë më të fuqishme këtë vit, sugjeron një studim i ri.

Nëntë nga dhjetë pasaportat më të fuqishme lëshohen nga vendet evropiane, zbuloi Passport Index për vitin 2022.

1. Emiratet e Bashkuara Arabe

Pa viza: 121

Viza në mbërritje: 59

2. Gjermania

Pa viza: 127

Viza në mbërritje: 46

3. Suedia, Finlanda, Luksemburgu, Spanja, Franca, Italia

Pa viza: 126

Viza në mbërritje: 47

4. Holanda

Pa viza: 125

Viza në mbërritje: 48

5. Zvicra

Pa viza: 123

Viza në mbërritje: 50

Cilat pasaporta janë më pak të fuqishme?

Indeksi e përshkruan Mbretërinë e Bashkuar si një nga 'humbësit' e vitit 2022.

Megjithëse Mbretëria e Bashkuar ka parë rritjen e rezultatit të saj të lëvizshmërisë globale, ky trend rritës është ngadalësuar nga lufta e vendit pas Brexit për të arritur marrëveshjet e vizave me vendet anëtare të Bashkimit Evropian.

Megjithatë, Mbretëria e Bashkuar ka ende akses pa viza ose viza pas mbërritjes në 171 vende.

Afganistani (38), Siria (39), Iraku (40), Pakistani (44) dhe Somalia (44) kishin rezultatet më të këqija.

Ku renditet Shqipëria?

Cilat janë pasaportat më të fuqishme në vitin 2022 dhe

Shqipëria renditet në vendin e 44.

Pa viza: 69.

Viza në mbërritje: 45.