Aktualitet

Çfarë duhet të dish para se të nisesh për në Greqi me avion dhe kur nisesh me makinë

Çfarë duhet të dish para se të nisesh për në

Në Greqi lejohet hyrja vetëm për shtetasit shqiptarë që kanë leje qëndrimi greke, janë rezidentë apo minoritarë me kartën përkatëse.

Ndërkohë Greqia ka vendosur kushte të ndryshme, për ata që hyjnë në rrugë tokësore dhe ata që hyjnë në rrugë ajrore.

Ata që hyjnë nga Kakavija apo Kapshtica, duke nisur nga data 16 gushti do të karatinohen për 7 ditë. Në këto dy pika kalimi, nuk lejohet që të hyjnë shtetasit shqiptarë që kanë leje qëndrimi në vendet e BE-së.

Nga ana tjetër Aeroporti “Nënë Tereza” njofton se, me avion drejt Greqisë mund të fluturojnë shqiptarët që kanë leje qëndrimi në Greqi ose pasaportë të BE-së.

Nëse udhëtoni me avion nuk është kusht karantimi, por nga data 17 shkurt deri më 31 gusht duhet të keni me vete testin për Covid-19, të kryer 72 orë para udhëtimit. Në të kundërt nuk do lejohen të vijoni rrugën.

Pasagjerët e përjashtuar për të shfaqur provë molekulare negative (pcr) për Covid-19 në lidhje me fluturimet nga Shqipëria janë:

1. Pasagjerët në Transit (fluturime ndërkombëtare dhe mos largimi nga ambientet e aeroportit)

2. Fëmijët deri në 10 vjeç.

NJOFTIMI I PLOTE

Në vëmendjen e pasagjerëve që fluturojnë për në Athinë nga 17 Gusht – 31 Gusht

-Aegean Airlines deklaroi sot, se pasagjerët që do fluturojnë për në Greqi nga data 17 Gusht deri më 31 Gusht, të cilët kanë një pasaportë të BE ose leje qëndrimi në Greqi, janë të detyruar të shfaqin testin molekular negative (pcr) për Covid-19, të kryer deri në 72 orë para mbërritjes në Greqi. Kjo çertifikatë, në anglisht, duhet të përmbajë emrin dhe pasaportën ose numrin e identitetit të personit dhe të cilin ata i shfaqin pranë oficerëve të sekretarisë së përgjithshme për mbrojtjen civile, pas mbërritjes në Greqi.

-Linjave ajrore u kërkohet të verifikojnë këtë certifikatë para se të hipin në avion dhe në mungesë të kësaj certificate, pasagjerët nuk e kanë të mundur udhëtimin.

Pasagjerët e përjashtuar për të shfaqur provë molekulare negative (pcr) për Covid-19 në lidhje me fluturimet nga Shqipëria, Rumania, Bullgaria, Emiratet e Bashkuara Arabe, Malta Suedia, Belgjika, Spanja, Hollanda, Republika Çeke, dhe Maqedonia veriore janë më:

1. Pasagjerët në Transit (fluturime ndërkombëtare dhe mos largimi nga ambientet e aeroportit)

2. Fëmijët deri në 10 vjeç.

Para check-in:

• Eshtë e detyrueshme që të gjithë pasagjerët në fluturimet ndërkombëtare të plotësojnë formularin elektronik të pasagjerëve të lokalit të botuar në: https://travel.gov.gr një ditë më parë para mbërritjes.

• Pasagjerët do të marrin një kod QR i cili do të përdoret nga Mbrojtja Civile Hellenike për identifikimin e testit Random Covid-19 pas mbërritjes.

• Pasagjerët duhet të mbajnë dhe të jenë në gjendje t’i demonstrojnë autoriteteve, kodin QR në një format elektronik ose të shtypur, pas mbërritjes.