Aktualitet

Ilaçi parandalues ​​për HIV është efektiv 99%, thotë studimi

Ilaçi parandalues ​​për HIV është efektiv 99%,

Një medikament që ndalon infektimin me HIV ka rezultuar të jetë një trajtim parandalues ​​shumë efektiv. Ky është përfundimi që ka dalë pas një studimi me mbi 24.000 njerëz që e kanë marrë atë në të gjithë Anglinë.

Agjencia e Sigurisë Shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar (UKHSA), e cila udhëhoqi Gjykimin e Ndikimit të PrEP, tha se ky ishte studimi më i madh i kryer ndonjëherë në botën reale të llojit të tij. Ai u krye në 157 klinika të shëndetit seksual në të gjithë Anglinë midis tetorit 2017 dhe korrikut 2020.

Studimi zbuloi se përdorimi i PrEP, i njohur gjithashtu si profilaksia, zvogëloi shanset për t’u infektuar me HIV me rreth 86% kur përdoret në jetën e përditshme. Studimet klinike sugjeruan se ilaçi është 99% efektiv.

Dr John Saunders, një konsulent në shëndetin seksual dhe HIV, i cili punoi në studim, tha: "Kjo provë ka demonstruar më tej efektivitetin e PrEP në parandalimin e transmetimit të HIV-it".

Organizata bamirëse e Terrence Higgins Trust për HIV-in e mirëpriti botimin e studimit, por tha se kishte "më shumë për të bërë" për të rritur aksesin dhe ndërgjegjësimin ndaj ilaçit, veçanërisht në mesin e disa grupeve minoritare.

PrEP, i cili përmban barnat ekzistuese për trajtimin e HIV-it, tenofovir disoproxil dhe emtricitabine, funksionon duke ndaluar HIV-in të hyjë në trup dhe të shumohet. Mund të merret ose si një pilulë e përditshme ose para marrëdhënies seksuale.