Aktualitet

Media britanike për Aeroportin e Vlorës: Pse turistët duhet të udhëtojnë drejt rivierës shqiptare

Media britanike për Aeroportin e Vlorës: Pse turistët duhet

Media britanike “Express’ i ka kushtuar një artikull Shqipërisë dhe mundësive turistike në rritje që ofron. Sipas medias britanike, me vënien në funksion të Aeroportit të Vlorës, vendi do të kthehet në një pikë turistike veçanërisht për britanikët.

Artikulli i Express

Shqipëria ka mbetur prej vitesh sekreti më i ruajtur i Gadishullit Ballkanik, me shumë turistë që e shpërfillin këtë vend si një destinacion pushimi në favor të Kroacisë më të njohur. Por, vitet e fundit, Riviera Shqiptare ka përjetuar një rritje të vizitorëve – përfshirë britanikët – të cilët kanë zbuluar se ujërat e saj të bruztë, plazhet me rërë dhe peizazhet e bukura mund të përjetohen me një çmim shumë të lirë.

Dhe ky destinacion së shpejti mund të mirëpresë shumë pushues të tjerë pasi po përgatitet të lançojë aeroportin e tretë ndërkombëtar, i cili do t'i shërbejë një prej qyteteve më të bukura të Rivierës Shqiptare.

Ky qytet, Vlora, është bërë veçanërisht i popullarizuar në mesin e turistëve falë vijës bregdetare shkëmbore, plazheve të bukura, ushqimit të jashtëzakonshëm të ndikuar nga kuzhina italiane dhe historisë së pasur.

Krijimi i Aeroportit Ndërkombëtar të Vlorës me siguri do të sigurojë një arsye tjetër për turistët për të udhëtuar drejt kësaj rivierë, pasi do të shkurtojë kohën e udhëtimit nga qendra ajrore në bregdet. Aktualisht, aeroporti më i afërt me Vlorën është në kryeqytetin e vendit, Tiranë, në një distancë prej rreth 67 milje.

Një fluturim direkt nga Londra në Tiranë zgjat pak më shumë se tre orë dhe mund të arrijë me më pak se 100 £ edhe në sezonin e lartë. Planet për Aeroportin Ndërkombëtar të Vlorës u njoftuan për herë të parë nga qeveria shqiptare në maj 2017. Katër vjet më vonë, Mabetex International - një grup i specializuar në inxhinierinë civile në shkallë të gjerë - tha se po planifikonte të investonte më shumë se 88 milionë £ (103.5 milionë euro) për faza e parë e ndërtimit të aeroportit, duke përfshirë një pistë dhe terminal.

Në verën e vitit 2023, u raportua se aeroporti do të ishte gati për nisje deri në prill 2024, por hapja me sa duket u shty në mars 2025, ndërsa infrastruktura thuhet se do të përfundojë deri në dhjetor të këtij viti.

Aeroporti i ri thuhet se do të përfshijë, midis strukturave të tjera, një pistë 1.9 milje, si dhe një terminal 12.43 milje katrorë, një kullë operacioni dhe një ndërtesë të brigadës së zjarrfikësve.