Aktualitet

Shqipëria do të ketë një hartë të re sizmike, që do të përcaktojë si do bëhen ndërtimet

Shqipëria do të ketë një hartë të re sizmike,

Shqipëria do të ketë një hartë të re sizmike, e cila do të jetë gati në nëntor të këtij viti, siç ka njoftuar Instituti i Gjeoshkencave. Hartat sizmike janë bazat që përcaktojnë eurokodet, mbi bazën e të cilave ndërtohet, për të përballuar tërmetet.

Harta e re nuk do të jetë më e ndarë në zona sipas aktiviteteve sizimike, por rreziku do të vlerësohet njësoj në të gjithë territorin e vendit.

Pas tërmetit të 26 nëntorit që shkaktoi 51 viktima dhe shkatërroi qindra shtëpi, instituti i gjeo-shkencave pritet të dyfishojë aparaturat monitoruese të tërmeteve në vendin tonë.

Ndërsa referuar hartës së re sizmike ndërtimet e reja duhet të zbatojnë kode që të përballojnë tërmete mbi 8 ballë.