Aktualitet

Sindikata Europiane e Kontrollorëve të Trafikut Ajror në mbështetje të pezullimit të punës në Rinas: Zgjidhja të bëhet me dialog

Sindikata Europiane e Kontrollorëve të Trafikut Ajror në

Sindikata Europiane e Kontrolluesve Ajrorë ka publikuar një Deklaratë Publike nga Brukseli, në mbështetje të kontrolluesve shqiptarë dhe atyre polakë që kanë pezulluar ushtrimin e detyrës deri në plotësim të kërkesave për kthim në nivelet e mëparshme të pagave si dhe marrjen e lejës për shkak të stresit nga punonjësit që është kërkuar kjo gjë.

Në deklaratë akuzohet AlbControli dhe Ministrja Balluku për mungesën e gatishmërisë për të negociuar.

Në Shqipëri, pesë kontrollues të trafikut ajror (ATCO) janë pushuar nga puna sepse, për shkak të stresit të rëndë me të cilin kanë jetuar gjatë vitit të kaluar, përkeqësuar nga ulja e njëanshme e pagave deri në 70%, shkarkimi i tyre ndodhi pasi ata deklaruan paaftësi të përkohshme për shkak të ndaj këtyre streseve në përputhje me skemën e kompetencës së ATCO-s shqiptare.

Pasi të pesë u pushuan nga puna, ATCO-të shqiptare u mblodhën për të diskutuar sjelljen e ANSP-së shqiptare me ministrin e tyre, por ndërhyrja e Ministrit të Infrastrukturës dhe Energjisë dështoi të japë ndonjë rezultat.

ATCEUC dënon injorancën absolute të PANSA dhe Albcontrol Management në lidhje me bazat e një Dialogu të Shëndetshëm Social. Të dy i vendosin punonjësit e tyre nën një stres të jashtëzakonshëm shtesë që dëmton sigurinë e operacioneve të tyre.

Për temat e sigurisë, është e natyrshme të kesh mendime të ndryshme brenda sektorit evropian të ATM-ve. Problemet mund të zgjidhen vetëm përmes një dialogu real dhe kuptimplotë dhe kurrë përmes qasjeve totalitare.

ATCEUC nxit PANSA dhe Albcontrol të rivendosin menjëherë ATCO-të që ata pushuan dhe fton si Qeverinë dhe Autoritetet Kombëtare Polake dhe atë Shqiptare për të vlerësuar plotësisht praktikat e Dialogut Social të ekipit aktual të Menaxhimit të ANSP.

Do të ishte e mençur të mos nënvlerësohej solidariteti midis Kontrolluesve Evropian të Trafikut Ajror kur dëshmojmë një manifestim kaq të qartë të abuzimit të pushtetit me të cilin po përballen kolegët tanë nga Polonia dhe Shqipëria!”-shkruhet mes të tjerash në deklaratë.

Tiranapost.al

Dokumenta bashkëngjitur