Art dhe Kulturë

Disa nga ndërtesat më interesante të 2021-it!

Disa nga ndërtesat më interesante të 2021-it!

Një kullë prej çeliku e frymëzuar nga penelata e Van Gogh. Një shtëpi komode e printuar 3D. Një galeri si fortese, në ishullin e saj.

Këto janë disa nga ndërtesat dhe rinovimet e reja të cilësuara si më "interesantet" e vitit 2021 nga Architectural Digest.

Revista ka përzgjedhur 20 projekte novatore për Listën e saj të re Works of Wonder, ose shkurt WOW, e cila do të shfaqet së bashku me AD100, një indeks vjetor i talenteve të arkitekturës dhe dizajnit.

Projektet në listën inauguruese përfshijnë Muzeun e Astronomisë së Shangait nga Ennead Architects dhe Muzeun e së ardhmes në Dubai nga Killa Design. Por ndërtesat e përzgjedhura nuk janë vetëm struktura të reja të ndërtuara nga e para: megagaleria Hauser & Ëirth fitoi një vend në listë për hapësirën e saj të re prej 16,000 metrash katrorë në Isla del Rey në Menorca, Spanjë, e cila u shndërrua nga një spital detar i dekompozuar. Luis Laplace ishte përgjegjës për restaurimin e ndërtesave, të cilat datojnë në shekullin e 18-të, ndërsa Piet Oudolf riparoi peizazhin përreth me bimë vendase.

Disa nga ndërtesat më interesante të 2021-it!

Lista WOW përfshin projekte nga arkitektë të famshëm. Në Arles, Francë, redaktorët zgjodhën Kullën Luma të Frank Gehry-t, një ndërtesë betoni e pajisur në njërën anë me 11,000 panele të valëzuara prej çeliku që synonin të evokonin penelën e pikturuar të "Natës me yje" të Vincent van Gogh-ut, e cila u pikturua aty pranë mbi 130 vjet më parë.

Disa nga ndërtesat më interesante të 2021-it!

Ndërkohë, në verilindje të Pekinit, Kapela meditative e Tingullit nga ekipi i bashkëshortëve dhe bashkëshorteve Open Architecture u zgjodh për mënyrën se si bashkëjeton në vend që të dallohet. Li Hu dhe Huang Wenjing projektuan sallën e koncerteve me shtresa që të dukej sikur të ishte një pjesë e natyrshme e luginës rrethuese. Brenda, struktura hapet drejt qiellit.

"Kapela e Tingullit prezanton dritën dhe hijen, tingullin dhe heshtjen dhe më e rëndësishmja, ajo bashkëjeton me natyrën e saj përreth," tha Beryl Hsu, kryeredaktor i AD China.

"Në Kinë, zhvillimi i shpejtë ka shkaktuar arkitektura të shumta historike, ndër të cilat, Chapel of Sound i shërben qëllimit. Por shumë më tepër se kaq, ajo tregon ekzistencën e arkitekturës së krijuar nga njeriu midis natyrës dhe ofron një mënyrë poetike të jetesës."