Art dhe Kulturë

Georgi Gospodinov bëhet shkrimtari i parë bullgar që fiton Çmimin Ndërkombëtar Booker

Georgi Gospodinov bëhet shkrimtari i parë bullgar që fiton

Georgi Gospodinov ka bërë histori me librin e tij "Time Shelter", pasi është bërë libri i parë i përkthyer nga bullgarishtja që fiton Çmimin Ndërkombëtar Booker.

I përkthyer nga Angela Rodel, romani mundi 5 vepra në garën e ngushtë të udhëhequr nga një panel gjyqtarësh që mburrej novelisten franceze-marokene, Leila Slimani.

Libri është i katërti i Gospodinov që përkthehet në anglisht dhe fokusohet në një qendër trajtimi të Alzheimerit - një mjedis i prishur në kohë - i cili vjen për të shërbyer si një strehë për njerëzit e shëndetshëm të lodhur nga jeta moderne.

Kur u botua fillimisht në Bullgari në vitin 2020, "Time Shelter" kryesoi listat e librave, duke fituar çmimin evropian Strega.

Duke e përshkruar romanin, Slimani e quajti atë "një roman brilant plot ironi dhe melankoli", duke shtuar: "Është një vepër shumë e thellë që trajton një pyetje bashkëkohore dhe gjithashtu një pyetje filozofike: çfarë ndodh me ne kur kujtimet tona zhduken?"

Çmimi është më prestigjiozi i Mbretërisë së Bashkuar për letërsinë e përkthyer të botuar në MB ose Irlandë, me një çmim prej 50,000 £ i ndarë në mënyrë të barabartë midis autorit dhe përkthyesit të librit.