Art dhe Kulturë

Nasho Jorgaqi, skenaristi i filmit të parë shqiptar “Tana”, Tomkës dhe Mimoza llasticës

Nasho Jorgaqi, skenaristi i filmit të parë shqiptar

Nasho Jorgaqi veç veprave që kanë lënë gjurmë në letërsinë shqipe, ka lënë dhe një fond të vyer të kinematografisë shqiptare.

Shkrimtari Nasho Jorgaqi ishte një nga skenaristët e parë të filmit artistik shqiptar.

Ai është bashkëautor i skenarit të filmit të parë të kinematografisë shqiptare, “Tana”, në vitin 1958.

Nasho Jorgaqi, skenaristi i filmit të parë shqiptar

Shkrimtari i madh i letërsisë shqiptare është po ashtu autor i 3 skenarëve të filmave:

Nasho Jorgaqi, skenaristi i filmit të parë shqiptar

Nasho Jorgaqi, skenaristi i filmit të parë shqiptar

Dueli i Heshtur (1967)

Nasho Jorgaqi, skenaristi i filmit të parë shqiptar

Nasho Jorgaqi, skenaristi i filmit të parë shqiptar

“Mimoza llastica” (1973)

Nasho Jorgaqi, skenaristi i filmit të parë shqiptar

Nasho Jorgaqi, skenaristi i filmit të parë shqiptar

Nasho Jorgaqi, skenaristi i filmit të parë shqiptar

“Tomka dhe shokët e tij” (1977)

Jorgaqi ka realizuar dhe disa dokumentarë, si Qemal Stafa”, 1964, “Noli ynë”, 1984, etj..

Nasho Jorgaqi, skenaristi i filmit të parë shqiptar

Shkrimtari i madh ndërroi jetë sot në moshën 91-vjeçare.