Art dhe Kulturë

Sa më afër ta shikoni këtë pikturë, aq më shqetësuese bëhet

Sa më afër ta shikoni këtë pikturë, aq më

Jo vetëm këtë në fakt, por gjithë pikturat e Hun Kyu Kim.

Në pamje të parë, krijimet e artistit të Koresë së Jugut kombinojnë bukurinë e animes japoneze me tregimin alegorik. Kafshët antropomorfe interpretojnë tregime të pafundme në botë shumëngjyrëshe dhe vizatimore.

Por djalli fshihet në detaje.

Personazhet në pikturë kryejnë akte dhune, ligësie, shprehjet e tyre të fytyrës janë të shtrembëruara, sytë e tyre të gjakosur dhe të verdhë, fytyrat e tyre ndonjëherë pjesërisht të dekompozuara.

"Unë dua të jem një urë lidhëse midis së kaluarës dhe bashkëkohores," tha ai për CNN në Seul, Koreja e Jugut, ku së fundmi tregoi pothuajse një duzinë veprash të reja në panairin inaugurues të artit Frieze të qytetit.

36-vjeçari zakonisht jeton në Londrën Lindore, ku shpenzon deri në 10 orë në ditë, shtatë ditë në javë, duke punuar në artin e tij të ndërlikuar. Por, përpara se të largohej nga vendi i tij për të studiuar në Kolegjin Mbretëror të Artit në Mbretërinë e Bashkuar shtatë vjet më parë, ai iu nënshtrua një edukimi tradicional dhe teknik të lartë në programin e pikturës orientale të Universitetit Kombëtar të Seulit. Kursi kërkoi që ai të riprodhonte me kujdes kryeveprat aziatike dhe teknikat e punimit me furça nga shekujt e kaluar.

"Mjeshtri im ishte shumë i rreptë - ai nuk donte që unë të eksperimentoja," kujton Kim. “Ata me të vërtetë donin që unë të ndiqja urdhrat e tyre, sepse është pothuajse një besim (sistem) ose një strukturë strikte që ata duan që brezi i ardhshëm të trashëgojë”.