BOTA

Mbretëreshë? Ja si do të quhet Kamila

Mbretëreshë? Ja si do të quhet Kamila

Në momentin që mbretëresha vdiq, froni i kalon menjëherë dhe pa ceremoni trashëgimtarit Charles, ish Princit të Uellsit.

Ai do të njihet si Mbreti Charles III.

Por Charles nuk është i vetmi që përballet me ndryshim titulli.

Mbretëreshë? Ja si do të quhet Kamila

Një titull të ri do të ketë edhe për gruan e Charles.

Bashkëshortja e mbretit, ose Queen Consort. Ky është emërtimi që do të ketë Kamila në mbretërinë e Charles III.

Mbretëreshë? Ja si do të quhet Kamila

Edhe Princi William trashëgon menjëherë titullin tjetër të babait të tij, Duka i Cornwall-it. Gruaja e tij, Catherine do të njihet si Dukesha e Cornwall.

Ceremonitë formale

Në rreth 24 orët e para pas vdekjes së nënës së tij, Charles do të shpallet zyrtarisht Mbret. Kjo ndodh në Pallatin St James në Londër, përballë një organi ceremonial të njohur si Këshilli i Aderimit.

Ky është i përbërë nga anëtarë të Këshillit Privy - një grup deputetësh të vjetër, të kaluar dhe të tashëm dhe kolegë - si dhe disa nëpunës të lartë civilë, komisionerë të lartë të Commonwealth dhe Kryebashkiaku i Londrës.

Më shumë se 700 njerëz kanë të drejtë të marrin pjesë në teori, por numri aktual ka të ngjarë të jetë shumë më i vogël. Në Këshillin e fundit të Aderimit në vitin 1952, morën pjesë rreth 200 veta.

Mbreti nuk merr pjesë tradicionalisht.

Vdekja e Mbretëreshës Elizabeth do të shpallet nga Presidenti i Këshillit Privy (aktualisht deputet i Penny Mordaunt) dhe një proklamatë do të lexohet me zë të lartë.

Formulimi i shpalljes mund të ndryshojë, por tradicionalisht ka qenë një seri lutjesh dhe premtimesh, duke lavdëruar monarkun e mëparshëm dhe duke premtuar mbështetje për atë të riun.

Kjo shpallje më pas nënshkruhet nga një numër figurash të larta, duke përfshirë kryeministrin, kryepeshkopin e Canterbury-t dhe Lordin Kancelar.

Ashtu si me të gjitha këto ceremoni, do t'i kushtohet vëmendje asaj që mund të jetë ndryshuar, shtuar ose përditësuar, si shenjë e një epoke të re.

Deklarata e parë e mbretit

Këshilli i Aderimit mblidhet përsëri - zakonisht një ditë më vonë - dhe këtë herë Mbreti do të marrë pjesë, së bashku me Këshillin Privat.

Nuk ka asnjë betim në fillimin e mbretërimit të një monarku britanik, në stilin e disa krerëve të tjerë të shtetit, si Presidenti i SHBA. Por ka një deklaratë të bërë nga Mbreti i ri dhe - në përputhje me një traditë që daton nga fillimi i shekullit të 18-të - ai do të bëjë një betim për të ruajtur Kishën e Skocisë.

Më pas do të bëhet një shpallje publike e Charles si Mbreti i ri. Kjo do të bëhet nga një ballkon mbi Gjykatën Friary në Pallatin e St James, nga një zyrtar i njohur si Mbreti i Armëve Garter.

Mbretëreshë? Ja si do të quhet Kamila