Bukuria

Si ndikon pozicioni i gjumit në plakjen e lëkurës dhe rrudhat?

Si ndikon pozicioni i gjumit në plakjen e lëkurës dhe rrudhat?

Është shumë e rëndësishme që të bëjmë gjumë të mjaftueshëm çdo natë, jo vetëm për shëndetin tonë të përgjithshëm, por edhe për lëkurën tonë. Është vërtetuar se mungesa e gjumit të mjaftueshëm mund të çojë në shenja të parakohshme të plakjes, si rrudhat dhe lëkura e varur.

Por a e dini se disa pozicione të gjumit mund të kontribuojnë gjithashtu?

"Nëse ju jeni një person që fle me fytyrë, dikush që fle në anën e djathtë ose të majtë për një periudhë të gjatë kohore, ka një presion që ngjesh lëkurën tuaj," shpjegon Dr. Erum Ilyas, një dermatolog në Pensilvani. "Pra, ka një efekt dëmtues që ndodh. Me atë element shtypjeje që është vazhdimisht aty, lëkura juaj mund të fillojë të shpërbëjë një pjesë të kolagjenit të lokalizuar në ato rajone për të krijuar më pas rrudhat."

Dhe këto priren të shfaqen rreth bazës së nofullës dhe qafës, si dhe në zonën e faqeve.

A do të largohen rrudhat e gjumit?

Në pjesën më të madhe, kur zgjoheni, ato vija dhe rrudha që vini re (të cilat shpesh i konsiderojmë si shenjë e një pushimi të mirë gjatë natës) do të fillojnë të largohen ndërsa vazhdoni rutinën tuaj të mëngjesit. Por nëse flini në të njëjtin pozicion natë pas nate, përfundimisht, ato mund të fillojnë të bëhen më të përhershme.

"Ashtu si linjat e shprehive të fytyrës që krijohen në lëkurë me kalimin e kohës me lëvizjen e përsëritur të muskujve të fytyrës, linjat e gjumit tërhiqen në lëkurë sepse ato formohen në mënyrë të përsëritur gjatë viteve," shpjegon Dr. Brendan Camp, një dermatolog.

Dëmtimi nga dielli është një tjetër faktor që mund të ndikojë në mosrikuperimin e lëkurës tuaj. “Dielli zbërthen drejtpërdrejt fibrat elastike në lëkurë, elasticiteti në fakt zvogëlohet me kalimin e kohës dhe ne gjithashtu fillojmë të humbasim kolagjenin me kalimin e moshës”, thotë Ilyas. "Pra, në thelb, kur ju keni atë shtypje që ndodh dhe ngriheni në mëngjes, ai elasticitet nuk është më aty për ta rikthyer

lëkurën në formë."

"Fjetja në anën tuaj ose në stomak pra përmbys e ekspozon fytyrën tuaj ndaj ngjeshjes dhe forcave të fërkimit," thotë Camp. "Me kalimin e kohës, ndërsa linjat krijohen vazhdimisht, rrudha mund të bëhet e gdhendur në lëkurë."

Kjo është arsyeja pse pozicioni më i mirë i gjumit është i sheshtë me shpinë.

Si të parandaloni rrudhat gjatë gjumit

Kur flini anash, shpesh ka një hendek midis qafës dhe shpatullës tuaj ku nuk jeni të mbështetur. Një jastëk në qafë duhet të jetë zgjidhja.

Jastëkët e mëndafshtë mund të jenë mjaft të kushtueshme, por Ilyas thotë se çdo material me teksturë të lëmuar, si sateni, do t'i shërbejë gjithashtu të njëjtit qëllim.

Dhe nëse nuk dëshironi të ndryshoni pozicionin e gjumit e kuptojmë, thjesht kujdesi për lëkurën tuaj gjatë ditës mund të jetë super i dobishëm për parandalimin e rrudhave. "Aplikimi i produkteve të kujdesit të lëkurës gjatë natës me përbërës kundër plakjes mund të ndihmojë në parandalimin e formimit të linjave të holla dhe rrudhave. Për shembull, produktet e retinolit inkurajojnë formimin e kolagjenit dhe mund të minimizojnë tiparet që lidhen me plakjen e lëkurës."

Gjithashtu, aplikimi i SPF-së tuaj çdo ditë nuk duhet të neglizhohet.