Aktualitet

Djemtë e familjeve të mëdha, kanë më shumë spermatozoidë aktivë

Djemtë e familjeve të mëdha, kanë më shumë

Meshkujt që vijnë nga familje me shumë anëtarë, kanë tendencën të kenë spermën me cilësi më të mirë dhe të trashëgojnë familje të madhe gjithashtu. Këtë ka zbuluar një studim i fundit publikuar në Daily Mail ku tregon se meshkujt, paraardhësit e të cilëve kishin më shumë fëmijë, kanë një shkallë më të lartë të shëndetit riprodhues dhe këtu luan rol gjenetika.

Ekspertët thonë se familjet me shumë anëtarë e trashëgojnë brez pas, ndonëse theksojnë se vitet e fundit familjet tregohen më të kujdesshme në planifikimin, nëse duan të bëjnë më shumë fëmijë ose të mjaftohen me një ose dy.

Researchers at the University of Utah, U.S, discovered that men whose ancestors had more children have a higher rate of healthy moving sperm (stock image)

Duke folur në takimin vjetor të Shoqatës Amerikane për Shëndetin Riprodhues në Filadelfia, autorët e studimit thanë: "Ky është një nga studimet e parë që shqyrton marrëdhëniet midis madhësisë së familjes ndërgjeneruese dhe spermës si shenjë e infertilitetit. Zbuluam një lidhje mes numrit të spermatozoidëve si shënues të infertilitetit dhe madhësisë së familjes, pra ata me numër më të ulët spermatozoidësh aktivë vijnë kryesisht nga familje me pak anëtarë. Ata me numër më të madh spermatozoidësh aktivë, vijnë nga familje me shumë anëtarë". 

Numri normal i spermatozoidëve sillet midis 15milion dhe 200milion për mililitër sperme./ Daily Mail/ Tiranapost.al. E.B

A group of 2,182 men were studied by the researchers. 3D illustration of sperm cells (stock image)