Ekonomia

Këto janë qytetet më të shtrenjta në botë për vitin 2021

Këto janë qytetet më të shtrenjta në botë për
Tel Aviv, Izrael

Në të gjithë botën, ky ka qenë një vit i vështirë për kuletat. Bllokimi i furnizimit dhe ndryshimi i kërkesës së konsumatorëve kanë rritur koston e jetesës në shumë prej qyteteve më të mëdha, sipas një studimi të ri.

Qyteti izraelit i Tel Avivit kryesoi renditjen për herë të parë, duke tejkaluar liderin e vitit të kaluar Parisin, i cili tani barazohet në vendin e dytë me Singaporin.

Këto janë qytetet më të shtrenjta në botë për
Paris, France

EIU ia atribuon rritjen e mprehtë të indeksit të Tel Avivit me rritjen e çmimeve të ushqimeve dhe transportit dhe fuqisë së shekelit izraelit kundrejt dollarit amerikan.

Mallra dhe shërbime të përditshme

Indeksi i kostos botërore të jetesës për vitin 2021 gjurmon koston e jetesës në 173 qytete globale - 40 më shumë se vitin e kaluar - dhe krahason çmimin e më shumë se 200 produkteve dhe shërbimeve të përditshme.

Këto janë qytetet më të shtrenjta në botë për
Singapor

Të dhënat për sondazhin, i cili është kryer për më shumë se tre dekada, mblidhen nga ekipi global i studiuesve të EIU-së çdo mars dhe shtator.

Indeksi krahasohet me çmimet në qytetin e Nju Jorkut, prandaj qytetet me monedha që janë më të forta kundrejt dollarit amerikan ka të ngjarë të shfaqen më të larta në renditje.

Këto janë qytetet më të shtrenjta në botë për
Hong Kong, Kine

Zyrihu dhe Hong Kongu janë respektivisht në numrin katër dhe pesë, pasi kanë mbajtur vendin e parë vitin e kaluar krahas Parisit. Nju Jorku, Gjeneva, Kopenhagen, Los Anxhelos dhe Osaka përfundojnë pjesën tjetër të top 10-shes.

Këto janë qytetet më të shtrenjta në botë për
Cyrih, Zvicer

Renditja e lartë e renditjes vazhdon të dominohet nga qytetet evropiane dhe të zhvilluara aziatike. Qytetet me rangun më të ulët janë kryesisht në Lindjen e Mesme, Afrikë dhe pjesë më pak të pasura të Azisë.

Këto janë qytetet më të shtrenjta në botë për
Nju Jork, SHBA

Qytetet më të shtrenjta në botë për të jetuar 2021

1. Tel Aviv, Izrael

2. (barazim) Paris, Francë

2. (barazim) Singapor

4. Cyrih, Zvicër

5. Hong Kongu

6. New York City, Nju Jork

7. Gjenevë, Zvicër

8. Kopenhagë, Danimarkë

9. Los Anxhelos, Kaliforni

10. Osaka, Japoni

11. Oslo, Norvegji

12. Seul, Koreja e Jugut

13. Tokio, Japoni

14. (barazim)Vjenë, Austri

14. (barazim) Sydney, Australi

16. Melburn, Australi

17. (barazim) Helsinki, Finlandë

17. (barazim) Londër, MB

19. (barazim) Dublin, Irlandë

19. (barazim) Frankfurt, Gjermani

19. (barazim) Shanghai, Kinë

Tiranapost.al