Ekonomia

Pas bankave amerikane, krizë edhe në Credit Suisse

Pas bankave amerikane, krizë edhe në Credit Suisse

Banka Silicon Valley dhe Signature Bank në Amerikë janë marrë nën kontrollin e shtetit.

Zvicra ka ndërtuar një reputacion si një bankier për të pasurit. Por aksionet e Credit Suisse ranë në nivelet më të ulëta të të gjitha kohërave këtë javë. Shqetësimi për problemet e saj në rritje arriti atë pikë krize, duke e detyruar menaxhmentin t'i drejtohet bankës qendrore për një litar shpëtimi.

Credit Suisse po ndjen presion. Rënia në bursë ka detyruar investitorë të heqin dorë nga çdo gjë që mban erë rreziku bankar. Njerëzit kanë tërhequr depozitat.

Ndërkohë aksioneri më i madh i saj, Banka Kombëtare Saudite, e përjashtoi këtë duke investuar më shumë në kompani.

Ndryshe nga Lehman dhe SVB, Credit Suisse ka gjendje të konsiderueshme, aktive likuide për t'u përdorur dhe akses në bankën qendrore. Ka lehtësira kreditimi dhe është më pak i ndjeshëm se shumë rivalë, ndaj lëvizjeve të mprehta në normat e interesit.