Aktualitet

Rama calls Dick Marty's report an international failure and speaks before the United Nations about Hashim Thaçi's arrest without charge

Rama calls Dick Marty's report an international failure and speaks before

In his speech before the United Nations, Prime Minister Rama recalled Dick Marty's report, where Kosovo was accused of being a country involved in organ trafficking. Rama considered the report, which was approved at that time by the Council of Europe, an international failure, and after many years of investigation, no evidence was found to prove it.

Among other things, Rama also recalled the arrest of Hashim Thaçi, from the same courtrooms.

"Albania is a member of the Balkans, a part of Europe that has had its share of very turbulent history. Whenever the word Balkans is mentioned, I bet that in everyone's mind the images of bloody wars, of cruel crimes come to mind. You will remember with it right the scars of oppression, of repression in Srebrenica and of cruel ethnic cleansing in Kosovo. None of this is and will not be forgotten. Accountability is present and will continue. We must redouble our efforts to follow its path unhindered. This it requires firm commitment and cooperation between the parties.

Drejtësia shërbehet me fakte dhe të dhëna dhe jo me trille apo realitet të shtrembëruar. Nuk mund të mos ndaj me ju një shembull të tmerrshëm që duhet të jetë mësim për të gjithë botën. Në vitin 2011 Asambleja Parlamentare e KE-së miratoi një raport përpiluar nga një paramentar i zellshëm i cili mban emrin Dick Marty, në të cilin akuzohet UÇK për krimin e neveritshëm të trafikimit të organeve. Zoti Marty duhet të ishte paguar si tregimtar, por kurrë të besohej si raportues i Këshilit të Europës. Raporti i tij ishte tronditës, jo vetëm shumë asaj kohe i besuan, por u shndërrua në faktorin kyç të ngritjes së dhomave të specializuara të gjykatës për Kosovën. U bë një prej rasteve më të këqija të realitetit të shtrembëruar. Rasti i manifestit për propagandën mbarëbotërore kundër pavarësisë së Kosovës. Çdo përpjekje hetimore u bë gjatë këtyre 11 viteve të gjata për të vërtetuar këto akuza, por më kot. Asnjë grim prove apo treguesi, nuk u gjet askund, në Kosovë apo diku tjetër që kishte të bënte me Kosovën. E ndërkohë që flasim, dhomat e ndërtuara për Kosovën, kanë arrestuar pa padi presidentin e Kosovës Hashim Thaçi. Ai priti një vit, derisa u akuzua zyrtarisht. Imagjinoni për një moment, sikur presidenti apo kryeministri i vendit tuaj që merret nga zyra, çohet në një vend të tretë, që mbahet i ndaluar për një vit të tërë, nga një organizëm i krijuar dhe sponsorizuar nga një komunitet vendesh demokratike. Asnjë fjalë e vetme e gjithë aktakuzës që vijoi, nuk ka të bëjë me raportin e KE, për krimin e pretenduar të trafikimit të organeve. Një fantazi e tërë. Ky është dështim monumental ndërkombëtar. Ne nuk do të ndalemi së nderuari ata që dhanë jetën për të mbrojtur vendin. Askush s`mund të hedhë baltë mbi ta", tha Rama.