Aktualitet

Rama responds to the accusations about his brother: He is an adult, but his name is without facts

Rama responds to the accusations about his brother: He is an adult, but his name

Prime Minister Edi Rama has denied that the Albanian government has become the shield of the businessman and former official (former adviser to the Ministry of Defense at the time headed by Minister Olta Xhacka), Amant Josifi, who is wanted for a massive fraud scheme with "call center".

Rama also spoke for the first time about the political accusations that link the wanted Josifi with the name of his brother Olsi Rama, saying that they are all unfounded and without facts, even though he is an adult and can answer for himself if has open accounts with justice.

In today's press conference with journalists, Rama explained that this is an investigation process that has been done in close cooperation with our law enforcement bodies.

- In recent days, the Spanish authorities, in cooperation with SPAK, are investigating a fraud scheme that had its base in Tirana and that has extorted 200,000 European citizens of around 2.5 billion euros. In fact, a former official of your government has been identified at the head of this scheme, who was a partner with your brother in the Call Center business from 2014 to 2018. According to the Spanish media "El Pais", he had protection state in carrying out this activity. Has your government been a shield for this activity?

Prime Minister Edi Rama: "Our government is not a shield for any activity and our government is not a shield for anyone, whoever, but to come to the specific case, these speculations of the nature that "a former official, etc.", are worthless, are without any value because factually the first, this "former official" today is wanted by justice and this is a process for memory that was not done by the Spanish law enforcement bodies completely independently, but was done in close cooperation with our bodies law enforcement and others where other countries are involved. So, our law enforcement bodies and here I mean the State Police as well which is in a way under the umbrella of the executive, have absolutely not had and do not have in any case for anyone any kind of obstacles and no influence to not act.

Ndërsa përsa i përket sjelljes në valle të emrit të tim vëllai, kjo është pjesë e valles së madhe të shpatave që zhvillohet në mexhlisin tonë politik dhe këtë mund ta them me plot bindje edhe pse im vëlla është adult edhe mban përgjegjësi vetë për të gjitha gjërat që bën, por në rastin konkret jemi thjeshtë përpara një sjellje në valle për vallen e shpatave të politikës dhe nuk ka absolutisht asnjë lloj baze dhe nëse personazhi për të cilin flasim do të kishte pasur mburojë shtetërore ai nuk do ishte sot në kërkim".

Rama responds to the accusations about his brother: He is an adult, but his name

Gazeta spanjolle “El Pais” shkruajti pak ditë më parë se Amant Josifi, është shpallur në kërkim nga autoritetet e këtij vendi për një skemë masive mashtrimi me “call center”, duke shtuar se aksioni që çoi në zbërthimin e skemës është koordinuar nga Eurojust me pjesëmarrjen e forcave ligjzbatuese nga disa shtete, ku ishte përfshirë edhe SPAK.

Nga 15 “call center”-at e kontrolluar në disa vende të Europës, 6 ndodheshin në Shqipëri, ndërsa nga 5 të arrestuarit, 4 janë vënë në pranga në vendin tonë.

Qytetarët, duke u kontaktuar me “call center”, josheshin përmes mashtrimit për të investuar shuma monetare në tregjet e kriptovalutave, mallrave dhe produkteve të tjera financiare.

El Pais writes that, “Using a 24-hour call center based in the Balkans, an international cryptocurrency network has made more than 200,000 'victims' in Europe, most of them in Germany, Italy and Spain.