Aktualitet

Let's save energy, so we can have it!

Let's save energy, so we can have it!

As the winter of the energy crisis has arrived on the eve of us and while here in our country, as in the region of Europe, measures are being taken to cope with this situation which will apparently last quite a while, the citizens must also do their duty , to act and respect the advice that is being forwarded by the relevant institutions and experts in the field.

Let's save energy, so we can have it!

The only way to face this great challenge is one and only one: saving, by each of us, every day, with small actions, but with a big impact.

Let's save energy, so we can have it!

Për të ndërgjegjësuar qytetarët për kursimin e domosdoshëm të energjisë në vend, ka nisur një fushatë edukimi e sensibilizimi, “Ti je heroi i energjisë”, në shkollat e Tiranës me nxënësit, të cilët mund të jenë përcjellësit më të sinqertë e më të besueshëm në familje, të këshillave të kursimit. Ndërgjegjësimi që duhet të ketë çdo familje, po bëhet tashmë edhe përmes një spoti televiziv, ku mesazhet janë të qarta: Energjia nuk ka qenë kurrë më e rëndësishme se sot. Çdo veprim i yni në kursimin e energjisë, sjell impakt të madh, siguron më shumë energji elektrike për ditët e muajt në vazhdim. Të gjithë bashkë, mund ta ruajmë energjinë! Duhet ta bëjmë jo vetëm për veten, për ekonominë e shtëpisë por dhe për të mirën e Shqipërisë! Çdo vat që kursehet vlen, sidomos në faturën tonë elektrike, ku çmimin e lartë të energjisë së importuar në treg, për familjet dhe bizneset e vogla shqiptare do ta mbulojë qeveria.

Let's save energy, so we can have it!

Ndërsa në Gjermani çmimi që duhet të paguajnë familjarët është rritur me 19 %, në Itali me 83%, në Spanjë me 126% apo edhe në Greqi me 112% më shumë, në Shqipëri, për të gjithë konsumatorët që do të respektojnë masën e kursimit, fashën e 800 kilovat/orë shpenzim në muaj, çmimi nuk do të rritet. Për ata,në çdo rast, me një ambicje e kurajo të madhe, këto kosto do t’i mbulojë shteti, edhe pse çmimet e energjisë që blihen sot në treg janë 10-fish më të shtrenjta krahasuar me vitet e mëparshme.

Let's save energy, so we can have it!

Dhe Shqipëria ka nevojë të importojë, pasi rreth 70% e energjisë së prodhuar në vend që sigurohet nga KESH dhe 30% e saj qësigurohet nga prodhues privatë, arrijnë të mbulojnë vetëm 60% të nevojave vjetore. Pjesa tjetër duhet të mbulohet detyrimisht nga importi. E krahas çmimeve të larta, sot tregjet e energjisë karakterizohen nga luhatje e pasiguri të mëdha, që po shkaktohen jo vetëm nga faktorët natyrore por dhe nga gjithë spekulimet që po sjell lufta në Ukrainë. 300 euro/Mwh deri në 600 euro/Mwh kanë lëvizur çmimet, nga dita në ditë.

Let's save energy, so we can have it!

Vetëm në 8 mujorin e parë të këtij viti KESH ka shpenzuar 350 milionë euro, me qëllim që ta mbajë të pandryshuar çmimin që duhet të paguajnë qytetarët. Dhe do të vazhdojë ta bëjë këtë. Por edhe qytetarët duhet të kryejnë misionin e tyre, në përballjen e kësaj krize: uljen e ndjeshme të konsumit të energjisë në shtëpitë e punët e tyre. Të mos e kalojnë fashën e 800 kilovat/orë shpenzim në muaj. Përndryshe duhet të paguajnë më shumë të paktën për periudhën tetor- dhjetor, pas së cilës situata energjetike do të analizohet sërish.

Until then, we should do everything we can: save energy, so we can have it! Every day, turning off the light when we leave the house, using the washing machine at night after we have loaded it full of clothes, setting the air conditioner to the optimal temperature, leaving the boiler temperature at 50 degrees Celsius... It seems like small actions, but with great impact!