Art dhe Kulturë

"King Lear" opens the new artistic season on the stage of the Metropol Theater

"King Lear" opens the new artistic season on the stage of the Metropol

"King Lear", one of William Shakespeare's greatest tragedies, will soon be on the stage of the Metropol Theater, as the premiere which will open the new artistic season. With the direction of Jonida Beqos and a fantastic cast of actors, the last weekend of September and throughout the month of October you will have the opportunity to see a production out of the ordinary.
"King Lear" considered by critics as one of the most important and very current works which describes two elderly parents; one a King and the other his courtier, who reject their children. Their blindness unleashes a whirlwind of ambition and betrayal as family and state are plunged into a violent power struggle that results in bitter consequences.

"King Lear" opens the new artistic season on the stage of the Metropol

"King Lear" is a story of two dysfunctional families with different dynamics that many of us can relate to. Children plotting against their fathers. A kingdom is in turmoil. A nation torn apart by the sparks of an impending war.

But what prompts a king to stand in front of his three daughters and ask who loves him more?! What good can happen when the King is mad and the fool is wise?! When honest people are punished and exiled, when a son turns against his father?!

"King Lear" opens the new artistic season on the stage of the Metropol

“Mbreti Lir” është një histori e lashtë me rëndësi të madhe në kohët moderne. Një kritikë e mendjes, moshës, nderit, mençurisë dhe besimit. Megjithëse ekziston institucioni i lashtë dhe tradicional i monarkisë edhe në kohët moderne, sot këta mbretër në botën perëndimore funksionojnë më shumë si firma publiciteti, ku imazhi është shumë më i rëndësishëm se sa përmbajtja; popullariteti i individit është shumë më i rëndësishëm sesa marrëdhëniet e vërteta njerëzore. Çfarë ne veshim në jetën e përditshme, nuk përputhet me çfarë ne jemi në brendësi”, shprehet regjisorja Jonida Beqo. Sipas saj kostumet gjithashtu janë frymëzuar nga familjet e pasura dhe të famshme të epokës së mediave sociale; moda e fundit për burrat dhe gratë e privilegjuar të shtresës së lartë.

"King Lear" opens the new artistic season on the stage of the Metropol

“Mbreti Lir është një shfaqje. Mbreti Lir është një burrë. Një burrë i moshuar që dikur i madhërishëm, i cili çmendet në një stuhi të furishme "në mendjen e tij". Rënia e Mbretit Lir ndodh për shkak të të metave të karakterin e tij dhe të metave të të tjerëve. Sepse Mbreti Lir është vetëm një njeri, kështu e trajtuam shfaqjen Mbreti Lir. Produksioni është një pasqyrim i jetës së njeriut, me të gjitha kënaqësitë, të metat, lavdinë dhe zemërimin e saj. Ajo trajton temat më njerëzore të dashurisë dhe tradhtisë, dhe u përpoqëm ta bëjmë këtë prodhim sa më njerëzor”, thekson Beqo. Shfaqja do te jetë në skenën e Teatrit Metropol përgjatë gjithë muajit tetor.

Titulli: Mbreti Lir
Autor: Uilliam Shekspir
Regjia: Jonida Beqo
Me pjesëmarrjen e Viktor Zhustit
Interpretojnë: Amri Hasanlliu, Armela Demaj, Dinorah Beqiraj, Edvin Mustafa, Erdet Miraka, Klea Konomi, Klesta Shero, Kriks Dumo, Luisa Dinellari, Lulzim Zeqja, Mariglen Domi, Mario Bali, Marius Dhrami, Sara Koçi, Sedmir Memia, Silva Brahimataj, Silvio Goskova, Sokol Angjeli, Stiv Osmanaj, Xhino Musollari, Xhoni Spahi
As.regjisor: Joana Omeraj, Ana Guçe
Formulues muzikor: Robert Bisha
Kostumograf: Jonida Beqo
As. Kostumograf: Frenci Gjerasi
Skenograf: Elvis Themeli
Ndriçimi: Ergys Baki
Grimi: Marinela Halilaj
Në datat: 30 shtator, 1, 2, 6, 7, 8, 9, 13, 14, 15, 16, 20, 21, 22, 23, 27, 28, 29 30 tetor
Ora: 19:00