Art dhe Kulturë

Preparations for the Sunny Hill Festival stage in Tirana begin

Preparations for the Sunny Hill Festival stage in Tirana begin

In the Artificial Lake Park of Tirana, preparations have begun for setting up the stage where the music stars invited by Dua Lipa will perform on the 4 days of Sunny Hill Festival Tirana 2022. The Mayor of Tirana, Erion Veliaj, during the inspection of the space where for the festival to take place, he expressed his conviction that just as the final match of the League Conference was managed, the Municipality of Tirana will also manage the Dua Lipa festival.

"We are starting preparations to host perhaps the biggest cultural activity in the year that Tirana is the European Youth Capital. Dua Lipa and the whole group of "Sunny Hill Festival" will move to Albania for the first time and we will have an edition in Tirana on August 26 - 29. The whole end of August will be full of music and in the meantime there are already other activities", informed Veliaj. He expressed his belief that the Sunny Hill Festival is one of the biggest cultural events. "It is a way of bringing the young people closer, not only the young people of Kosovo and Albania or the young Albanians wherever they are, but also many others who will come from Italy, Greece and the entire Balkans. I can't wait for us to have a success story in Tirana, even in managing such a big event,

The Mayor said that the area where the scene is being worked on is exactly the territory that was freed from the kiosks and illegal constructions in the middle of Tirana's green park. "For all those who want to orient themselves, the space that will be used is the part of the lighthouse and the calceto fields that is in front of the old part of the lake. It is about the new part that was freed from constructions without permission by our administration and that has been planted and greened. Also, this space has bicycle, running and walking lanes", continued Veliaj. According to him, this environment also has basic elements to have a festival of this size, such as access to electricity, internet and sewage.

Preparations for the Sunny Hill Festival stage in Tirana begin

Kryebashkiaku Veliaj deklaroi se festivali “Sunny Hill Festival” është një test i madh për Tiranën. “Unë jam i sigurt që këtë test do e kalojmë të gjithë bashkë. Çunat e gocat e Tiranës janë super të emancipuar, kështu që do ta kalojmë me shumë sukses. Deri tani, jam super i kënaqur dhe besoj që qyteti do të fitojë edhe të ardhura ekonomike të jashtëzakonshme. Kush vjen dhe rri 3-4 ditë në Tiranë, paguan hotelin, vaktet, konsumon nëpër dyqane, shkëmben me qytetin dhe unë besoj fort që duhet të shohim edhe aspektin ekonomik,” tha ai.

Veliaj solli në vëmendjen përfitimin ekonomik që i kanë ardhur Tiranës gjatë gjithë këtij viti me 1000 aktivitete për të rinjtë, teksa nuk la pa ironizuar ish-Presidentin Meta. “Kryeqyteti Europian i Rinisë i ka sjellë Tiranës rreth 1000 aktivitete. Secili prej tyre ka prodhuar ekonomi në të gjithë fushën e shërbimeve të qytetit, i ka rritur reputacionin Tiranës dhe duam të vijojmë kështu. E di që ka “çuna pazari” që e ngatërrojnë Tiranën me Kabulin. Atyre s’kemi ç’u bëjmë se kush do të shohë zi e më zi, zi do e shohë. Kush do të shohë pozitivisht dhe të shikojë si është transformuar ky qytet ndër vite, sigurisht ka mundësinë ta shohë. Besoj që ditët më të mira i kemi përpara” deklaroi kryebashkiaku. Ai informoi se Tirana ka aplikuar gjithashtu të jetë Kryeqyteti Europian i Sportit për 2023. Sipas tij, kjo do të thotë që kemi një shans fantastik që të prodhojmë po aq shumë energji, reputacion dhe aktivitete për Tiranën në fushën e sportit, siç po bëhet për rininë.

The organizing staff of "Sunny Hill Festival" has confirmed the first names that will be in Tirana: the famous Italian rapper, well-liked in Albania as well, Fedez, singers dear to the Albanian public Dren Abazi and Elgit Doda, Kosovar singer Dafina Zeqiri, DJ Regard, Dj Merk & Kremont, DJ Drop G and Tananai.