Art dhe Kulturë

"ShqipVille" wins the long-term contract as a model of cultural diversity

"ShqipVille" wins the long-term contract as a model of cultural

Why is there so much talk about "AlhqipVille" recently? Why do many Albanians, but especially many foreigners who cross the threshold of this house, then turn it into a permanent address? Why are many businesses approaching and seeing it as a fruitful and perfect marketing structure for their authentic Albanian products?

"ShqipVille" wins the long-term contract as a model of cultural

Because in the heart of Brussels, in the most historic, visited and attractive area, in the Grand Place, "ShqipVille" is breathing like a strong, functional, tangible, successful and especially visionary structure, whose mission is to create connecting bridges between Albania, Kosovo and Belgium.

"ShqipVille" wins the long-term contract as a model of cultural

"ShqipVille" wins the long-term contract as a model of cultural

Belgjikës, sepse është vendi ku ShqipVille ka adresën, por në çdo orë të ditës hyjnë në atë derë me qindra njerëz nga vende të ndryshme të botës, ca të kuriozuar nga flamuri shqiptar në hyrje, ca sepse kanë dëgjuar tashmë për këtë vizion apo sepse janë miqsh shqiptarësh. Të huajt po shohin dhe po njohin për herë të parë në mënyrë kaq të qartë dhe të vërtetë se shqiptarët janë intelektualët, të shkolluarit, ekselentët dhe të talentuarit dhe po bëhen edhe ata pjesë e këtij komuniteti.

"ShqipVille" wins the long-term contract as a model of cultural

"ShqipVille" wins the long-term contract as a model of cultural


Kurse shqiptarët vetë po gjejnë më në fund një pikë takimi që promovon sistemin e vlerave, po shohin modelin se si duhet të funksionojë një shoqëri multikulturore dhe po njohin njëri-tjetrin përtej atyre mbledhjeve klasike me muzikë e koncerte. Ka edhe në "ShqipVille" muzikë e çfarë muzike, në ato mbrëmjet e degustimit kur shijohet një gotë verë nga kantinat e shkëlqyera shqiptare e ushqim që mban vetën markën made in Albania, në mbrëmjet poetike e në promovimin e librave, në ekspozitat e pikturave dhe në promovimin e produkteve të fabrikuara në Shqipëri.

"ShqipVille" wins the long-term contract as a model of cultural

"ShqipVille" wins the long-term contract as a model of cultural

"ShqipVille" wins the long-term contract as a model of cultural

Sepse pikërisht ky ka qenë dhe është qëllimi i Maison Culturele Belgo-Albanaise, themeluar nga gazetarja Ledja Canaj: të ndërtojë të parin model kreativ me impakt të vërtetë në komunitetin belg-shqiptar dhe jo vetëm, me qëllimin për të inkurajuar dialogun ndërkulturor mes Shqipërisë, Kosovës dhe Belgjikës, duke promovuar të rinjtë e talentuar, pasurinë kulturore, artistike apo gastronomike.

"ShqipVille" wins the long-term contract as a model of cultural

"ShqipVille" wins the long-term contract as a model of cultural

"ShqipVille" wins the long-term contract as a model of cultural

Ama jo duke e mbajtur fjalime në erë, por duke e sjellë konkretisht, duke e bërë të prekshëm dhe të njohshëm. Dhe pikërisht sepse çdo gjë erdhi përtej teorive, klisheve të lodhshme, bërtitjeve "o sa mirë me qenë shqiptar", por duke shfaqur në të vërtetë dhe fare natyrshëm fuqinë dhe vlerat më autentike të këtij komuniteti kaq të madh, modeli "ShqipVille" po konsiderohet si një koncept i gatshëm tashmë, që mund të riprodhohet lehtësisht edhe në vende të tjera të Evropës me komunitet të madh shqiptarësh.

"ShqipVille" wins the long-term contract as a model of cultural

"ShqipVille" wins the long-term contract as a model of cultural

"ShqipVille" wins the long-term contract as a model of cultural

Është fillimi i krijimit të një rrjeti multifunksional, kreativ dhe me në fund modern. Aq modern sa të mos jetë i varur nga asnjë fije lidhëse me politikën.

"ShqipVille" wins the long-term contract as a model of cultural

"ShqipVille" wins the long-term contract as a model of cultural

Krejt i pavarur, i hapur dhe mikpritës për t'u prekur nga të gjithë pa asnjë detyrim financiar por me detyrimin e vetëm për të përforcuar ndjenjat e përkatësisë dhe për t'u dhënë emigrantëve mundësinë për të qenë pjesë aktive e jetës kulturore dhe sociale të qytetit ku janë integruar dhe ku janë bërë pjesë me aq shumë luftë e vështirësi.

"ShqipVille" wins the long-term contract as a model of cultural

"ShqipVille" wins the long-term contract as a model of cultural

Dhe pikërisht sepse më në fund edhe ne shqiptarët kemi një shtëpi dinjitoze, pikërisht sepse bizneset shqiptare po gjejnë një platformë që funksionon dhe ka efekt, pikërisht sepse modeli po shihet si lehtësisht i instalueshëm edhe në vende të tjera, "ShqipVille", që e nisi rrugën vetëm si një projekt 3-mujor, tashmë ka një jetë të gjatë, shumë të gjatë.

"ShqipVille" wins the long-term contract as a model of cultural

"ShqipVille" wins the long-term contract as a model of cultural

Ledja Canaj, the creator of this project, has signed a multi-year contract and remains open thanks to thousands of visitors who have appreciated this unique concept as a model of multicultural coexistence and strengthening the value system... Did we answer the initial questions? Ah, do you have any other questions? Look at "ShqipVille" every day, visit the Instagram page @ maisonculturellebeal , where you will discover fantastic stories of Albanians and come celebrate Easter & Bajram on March 30, at 19:00.