BOTA

Afghanistan, where women are no longer even allowed to go to the park

Afghanistan, where women are no longer even allowed to go to the park

At a time when all the attention regarding the suppression of women's rights is focused on Iran, the violation of freedoms in Afghanistan is reaching its peak.

In this country, if you are a woman, even a walk with the children in the park is denied. Women are also banned from swimming pools and gyms in the capital, rules expected to be extended across the country.

Afghanistan, where women are no longer even allowed to go to the park

But this is how the Taliban's Moral Police spokesman, Mohammad Akif Muhajer, defends the decision to ban women from walking in parks:

Afghanistan, where women are no longer even allowed to go to the park

"For 15 months we gave our sisters the opportunity to enjoy going to the parks. We had told the women to follow the practice of wearing the hijab, [headscarf] but some were not doing so. We had separate days for men and women to go to the park, but this was not being respected," he says.

As the Taliban, since taking power in August 2021, continue to further restrict their freedoms, Afghan women and girls fear what may come next. Some say that for most of them now even an evening out is a luxury they cannot afford.

Afghanistan, where women are no longer even allowed to go to the park

“Çdo ditë, si vajza në Afganistan, ne zgjohemi me kufizime të reja. Është sikur jemi ulur dhe presim për tjetrin,” thotë një studente". Nuk mund ta përshkruaj sa e vështirë është. Ndihem e pashpresë, - shprehet ajo, - një ditë mund të na thuhet se gratë nuk mund të dalin më nga shtëpitë e tyre. Gjithçka është e mundur në Afganistan”.

“Isha me fat që mbarova shkollën e mesme para se të vinin talebanët, por tani kam frikë se universitetet mund të mbyllen edhe për gratë. Ëndrrat e mia do të shuhen,” shton studentja që fitoi studimet në universitet, por u zhgënjye kur zbuloi se lënda që donte të studionte, gazetaria, nuk ishte më e disponueshme për gratë, pjesë e një grupi tjetër kufizimesh që talebanët vendosën së fundmi.

Afghanistan, where women are no longer even allowed to go to the park

Aktivistja Laila Basim e cila ka hapur një bibliotekë për gratë thotë:

“Me këtë ne duam t'u tregojmë talebanëve se gratë afgane nuk do të qëndrojnë të heshtura dhe qëllimi ynë i dytë është të zgjerojmë kulturën e leximit të librave tek gratë, veçanërisht ato vajza që janë të privuara nga arsimi. Ne nuk kemi frikë nga vdekja, ose se talebanët do të kërcënojnë familjet tona. Ajo nga e cila jemi të tmerruara, është tërheqja nga shoqëria. Njerëzit e vendeve të tjera po eksplorojnë Marsin dhe këtu ne ende po luftojmë për të drejta të tilla themelore”.

Me çdo lëvizje, sundimi aktual i talebanëve i ngjan gjithnjë e më shumë regjimit të tyre në vitet 1990. Pak javë më parë, aktivistja për të drejtat e grave, Zarifa Yaghoubi dhe tre të tjera u arrestuan. Pavarësisht thirrjeve të shumta për lirimin e tyre nga OKB-ja, nuk ka pasur asnjë përgjigje nga talebanët. Ndërsa javën e kaluar, 12 persona, duke përfshirë edhe tre gra, u fshikulluan para mijëra shikuesve në një stadium futbolli në Afganistan.

“Politikat aktuale të talebanëve janë të njëjta si 20 vjet më parë. Ne po përpiqemi t'u themi atyre se kjo nuk është e pranueshme në shekullin 21,” thotë aktivistja Laila Basim.

Zhgënjimi me komunitetin ndërkombëtar është gjithashtu i dukshëm:

"The world has turned its back on us", says Laila Basim. "Powerful people around the world are supporting the women of Iran, but not those of Afghanistan. What happens to us doesn't even make front page news. We feel forgotten.”