BOTA

The war in Ukraine brings the Germans closer to the Americans

The war in Ukraine brings the Germans closer to the Americans

The German-American relationship is experiencing a renaissance. That's no small feat after two difficult decades of disagreements over the Iraq war, accusations of German espionage and constant derision from former US President Donald Trump.

The Russian invasion of Ukraine has given a new impetus to relations between Washington and Berlin. Political observers say, however, that improvements had begun earlier. The war in Ukraine "revived the entire transatlantic alliance, and Germany is no exception," Daniel Benjamin, a former US State Department official and now president of the American Academy in Berlin, told DW. "Since taking office, the new US administration has focused particularly on Germany, with a desire to repair the damage to mutual relations."

The Ukrainian war as a catalyst

Common positions in the resistance against Russia has accelerated the repair. The US government rejoiced when Chancellor Olaf Scholz effectively buried the Nord Stream 2 natural gas pipeline from Russia to Germany, which President Joseph Biden has called "a bad deal for Europe". Instead, Germany wants to rapidly build liquefied natural gas terminals, which will make it easier for Germany to import gas from the United States.

Both in absolute terms and relative to economic power, the US has contributed more than Germany to Ukraine's war against Russia. Germany continues to have a reputation in NATO, that it has contributed less than its political weight should. According to the Kiel Institute for the World Economy, until June 7, Germany had delivered to Ukraine 35 percent of the military aid it had promised, the United States had delivered almost 50 percent, while countries such as Poland and the Baltic states were on the threshold of 100 percent or next to him.

During Donald Trump's term, these poor German figures drew public rebuke from Washington. The Biden administration follows a different path. "We welcome Germany's contribution and call on Germany and other countries to provide Ukraine with military equipment so that it can defend itself against Russia," US embassy spokesman Joe Giordono-Scholz said in a statement to DW. in Berlin.

It is about more than Ukraine

Një element i rëndësishëm është premtimi i Scholz-it për të armatosur Bundeswehr-in me 100 miliardë euro. Edhe pse ky injeksion financiar është pasojë e drejtpërdrejtë e luftës, ai nuk mund të ndikojë në rrjedhën e saj. Ekspertët gjermanë të sigurisë e shohin atë më shumë si një lloj kompensimi për neglizhencën prej vitesh. Tanket gjermane nuk do të shfaqen domosdoshmërisht në fushat e betejës në Ukrainë. Por fondet shtesë për Bundeswehr-in mund të bënin që Gjermania të bindë aleatët e saj - dhe kundërshtarët e saj - se Scholz e ka seriozisht me deklaratën e tij, se do të "mbrojë çdo pëllëmbë të territorit të NATO-s".

Edhe nëse koalicioni qeveritar i udhëhequr nga Scholz, i përbërë nga socialdemokratët, të gjelbërit dhe FDP liberale, pati miratimin e opozitës CDU/CSU për përmirësimin e armatimit të Bundeswehr-it, mbetet e paqartë se për çfarë do t`i shpenzojë 100 miliardë dollarët Ministria e Mbrojtjes, e cila prej kohësh ka probleme me furnizimet. Të paktën një pjesë e shumës do të shkojë për kompanitë amerikane të armëve, të cilat mund të furnizojnë me shumë sisteme armësh, për të cilat Gjermania është e interesuar.

Pjesëmarrje në çështjen nukleare

Fare lart në listën e blerjeve qëndron avioni luftarak F-35, edhe pse Ministria Amerikane e Mbrojtjes nuk ka miratuar ende prodhimin në shkallë të plotë të modelit për Forcën e tij Ajrore.

Por porosia nga Gjermania tregon se vendi është ende i interesuar për pjesëmarrjen në përbërjen nukleare të NATO-s. Pasi avionët e vjetër luftarakë Tornado të hiqen nga përdorimi, NATO do të vazhdojë me anë të F-35 të mbajë armë bërthamore amerikane. Kjo është një nga pritshmëritë më të rëndësishme të amerikanëve ndaj aleatëve të tyre evropianë. Megjithatë çështja është e ndërlikuar në Gjermani. Sepse si SPD e Scholz-it ashtu edhe të Gjelbrit e shohin veten si parti të çarmatimit.

Të Gjelbrit deri më tani kanë qenë veçanërisht kritikë ndaj pjesëmarrjes nukleare. Por "pika e kthesës” e shpallur nga kancelari gjerman pas fillimit të luftës do të thotë edhe se disa pozicione politike, që dikur ishin të shenjta, tani vlerësohen ndryshe.

Azia apo Europa?

Nëse fondit special prej 100 miliardësh për Bundeswehr-in i shtohen shpenzimet e rregullta gjermane të mbrojtjes, atëherë Gjermania - në terma absolutë - do të ketë buxhetin më të madh të mbrojtjes në Evropë. Vëzhguesit politikë i shohin shpenzimet speciale të financuara nga borxhi si simbol të besueshmërisë gjermane me pasoja potencialisht të rëndësishme strategjike për Shtetet e Bashkuara: Ndryshe nga aleatët evropianë, Shtetet e Bashkuara e shohin veten si fuqi dominuese - në konkurrencë të drejtpërdrejtë me një Kinë gjithnjë e më të fuqishme. në rajonin e Paqësorit.

Prej vitesh politika e jashtme amerikane tenton që në një akt të vështirë balancues të fokusohet më shumë në Azinë Lindore, pa lënë pas dore angazhimin e saj të sigurisë transatlantike. "SHBA-ja nuk mund të drejtohet më shumë nga Azia - pa rreziqe të mëdha për Evropën - pa një 'pikë kthese' të suksesshme. (SHBA) mund ta lërë (Europën), por Europa atëherë do të rrezikohej shumë," thotë Michal Baranowski nga Fondi Gjerman Marshall për DW. "Skenari i tij horror” do të ishte që Rusia të mos "thyhej” në luftën në Ukrainë, SHBA të largohen nga Evropa dhe Gjermania të mos e mbushte boshllëkun. "Atëherë Rusia do të kishte përsëri shansin për të rindërtuar pushtetin e saj dhe forcat e saj të armatosura, por këtë herë për të shkuar përtej Ukrainës”, thotë Baranovsky.

Besimi në partneritetin gjermano-amerikan

Në anën amerikane rreziku për marrëdhëniet e ndërsjella vjen nga ana e politikës së brendshme. Biden sot, disa muaj para zgjedhjeve të Kongresit në nëntor duket i dobët. Normalisht, në të ashtuquajturat "mid-term elections" partia, që ka presidentin, humbet vende në Kongres.

Është e paqartë nëse pasardhësi apo pasardhësja e Bidenit, qoftë pas një apo dy mandatesh, do të vazhdojë partneritetet afatgjata të Bidenit, si për shembull me Gjermaninë. Sipas një sondazhi nga Shoqata Atlantic Bridge, e cila punon për të promovuar marrëdhëniet e ndërsjella, rreth 60 për qind e amerikanëve dhe gjermanëve pajtohen se qeveritë Biden dhe Scholz i kanë forcuar lidhjet. Edhe më shumë, 71 përqind e amerikanëve të anketuar dhe 81 përqind e gjermanëve, thonë se marrëdhëniet duhet të jenë të ngushta, pavarësisht nga qeveria që drejton.

According to the survey, the war in Ukraine has strengthened mutual trust. However, both sides remain skeptical if the other is "doing the right thing."

In May, the US Congress approved a $40 billion aid package for Ukraine. Security in Europe is likely to be one of the few issues not affected by the fierce power struggle between the White House and Congress. "The optimist in me says this is a sustainable trend, going beyond the Biden administration," says Daniel Benjamin of the American Academy, "when both sides consider the global situation."/DW