BOTA

Protests in China, warning of the end of the era of Xi Jinping

Kina nuk ka parë prej dekadash protesta dhe demostrata kaq të mëdha. Në qendër të kritikave po vihet gjithnjë e më shumë kryetari i Partisë Komuniste dhe i shtetit, Xi Jiping, thotë Alexander Görlach.

Protests in China, warning of the end of the era of Xi Jinping

The images spreading around the world are impressive: For the first time since the pro-democracy protests of 1989, a resistance has been created in the People's Republic of China against the policies of the Communist Party and its ruler, Xi Jinping, personally.

People cry "China needs no king" or "Give me freedom or bring me death!"

Incumbent Xi, who secured office in October for a third piece of legislation opening the door to lifelong rule, is feeling let down. The government's response did not take long: on Tuesday night, the intervention of a large number of police prevented the gathering of people in Shanghai and Beijing again.

The Communist Party seeks to extinguish the fire of protest

In the areas near the places where the demonstrations took place, people's mobile phones were checked, to see if there were any photos or videos taken during the protests. Authorities were able to track down who had participated in the demonstrations, possibly through facial recognition software. The police went to people's houses and questioned them. Journalists who reported on the protests were also arrested. Universities in Beijing and Guangdong province sent students home for extraordinary holidays. Thus they are kept away from participating in other actions, such as night watchmen. It is expected that those who remained in the dormitories will receive punishments.

Protests in China, warning of the end of the era of Xi Jinping

Ndryshimi me protestat e 33 viteve më parë është se deri tani kanë marrë pjesë vetëm pak mijëra vetë. Prandaj mendohet se udhëheqja ka ndër mend të shuajë zjarrin që në shkëndijë. Në përgjithësi mendohet që protestat do t'i ngjizin më tepër radhët e 94 milionë anëtarëve të Partisë Komuniste. Por protestat tregojnë njëkohësisht se shumë nga gënjeshtrat që i servir përditë udhëheqja njerëzve nuk hahen më. Kështu për shembull fajësimi i kthyer në rutinë i vendeve të huaja, një formulë standarde përdorur nga Xi, është diçka me të cilën demostruesit qeshin.

Gazeta “Guardian” citon një person që ka marrë pjesë në protestat e Pekinit me fjalët: “Ne nuk mund të udhëtojmë jashtë vendit, ne nuk mund të konsumojmë mediat e huaja. Si mund atëherë të nxitemi nga vendet e tjera për të bërë protesta?” Edhe të tjerët e aprovojnë atë që thotë ai, por me ton më serioz: “Po zjarrin në Ürümqi kush e vuri, forcat e huaja?” “Po për fatkeqësinë me autobus në Guizhou, kush e ka fajin, të huajt?” Nga zjarri në Ürümqi humbën jetën dhjetë vetë. Në Guizhou 27 vetë vdiqën kur një autobus karantine pësoi aksident. Demostruesit ankohen se njerëzit kanë humbur jetën për shkak të masave të marra kundër COVID-it, dhe bëjnë për këtë përgjegjës Partinë Komuniste dhe Xi-në.

Xi Jinping ka humbur rrugën

Në demostrata kanë marrë pjesë si studentë ashtu edhe punonjës. Në Campus studentët thërrasin “Poshtë Partia Komuniste!” Në rrugë thërrasin “Jo më teste COVIDI! Liri!” Thirrjet e tyre dëshmojnë se me strategjinë e tij “Zero COVID”, pushtetmbajtësi Xi Jinping e ka gabim. Për këtë e ka fajin ideologjia e tij: Duke qenë Perandori e Qendrës, Kina nuk ka nevojë për pjesën tjetër të botës, thonë pikëpamjet e tij ultra-nacionaliste. Kurse bota nuk bën dot pa Kinën. Është detyrë e Xi-së, që për të shpëtuar botën, të kthejë Republikën Popullore në vendin që i takon, në qendër të ndodhive të botës.

Protests in China, warning of the end of the era of Xi Jinping

Kush mendon dhe flet kështu, nuk mund të blejë vaksina nga vendet e tjera për të vendosur kështu piketat që me fushatë efektive vaksinimi t'i japë fund kuarantinës dhe kufizimeve. Prandaj, sipas vullnetit të Xi-së, njerëzit qëndrojnë në izolim deri 100 ditë, të mbyllur në banesat e tyre, kur vendoset gjendje Lockdoën. Përmasat e këtyre Lockdoën-s janë shumë të mëdha: Më 23 nëntor 415 milionë njerëz ndodheshin në izolim, një javë më pare ishin 340 milionë, me 28 mijë infeksione të reja në ditë.

Këto nuk janë protestat e para këtë vit

Imazhet që shihen në Smartphones dhe ekranet e gjithë botës, tregojnë se këto nuk janë protestat e para që zhvillohen këtë vit kundër qeverisë së Xi-së. Organizatat joqeveritare kanë numëruar që nga 18 maji 735 demostrata, por vetëm 50 prej tyre kanë qenë organizuar kundër masave të marra për Coronën. Rreth 230 protesta u zhvilluan në fillim të verës, kur tregu i pasurive të patundshme pësoi krizë dhe mijëra vetë u trembën se do humbisnin kursimet që kishin dhënë për të blerë banesat. Arsye të tjera për protesta kanë qenë një krizë bankare, në kuadër të së cilës ata që kishin futur para në bankë nuk lejoheshin që t'i merrnin paratë e tyre. Dhe për shkak të pandemisë së COVID-it, ekonomia ka rënë përtokë, duke rritur papunësinë tek të rinjtë që në Kinë është rreth 20 për qind, sa asnjëherë më parë.

Protests in China, warning of the end of the era of Xi Jinping

On Tuesday the demonstrators withdrew, marking a victory for the Party. But there is hope: During the Communist Party's anniversary celebrations in October, a lone protester unfurled a banner on a bridge in Beijing, calling for the "dictator and traitor Xi" to step down. The banner was greeted with car horns and applause from the crowd. From a single person in a few weeks several thousand people became courageous. Next week hundreds of thousands can be made, in a month a million. Unless fundamental changes are made to the nomenclature policy for COVID, then the protests will continue and the violence will escalate. The louder the call for freedom becomes, the more conceivable the end of the Xi era becomes./DW