Bukuria

How does sleeping position affect skin aging and wrinkles?

How does sleeping position affect skin aging and wrinkles?

It is very important that we get enough sleep every night, not only for our overall health, but also for our skin. It has been proven that not getting enough sleep can lead to premature signs of aging, such as wrinkles and sagging skin.

But did you know that certain sleeping positions can also contribute?

"If you're a face sleeper, someone who sleeps on their right or left side for a long period of time, there's a pressure that compresses your skin," explains Dr. Erum Ilyas, a dermatologist in Pennsylvania. "So there's a damaging effect that happens. With that compression element that's constantly there, your skin can start to break down some of the localized collagen in those regions to then create the wrinkles."

And these tend to appear around the base of the jaw and neck, as well as the cheek area.

Will sleep wrinkles go away?

Në pjesën më të madhe, kur zgjoheni, ato vija dhe rrudha që vini re (të cilat shpesh i konsiderojmë si shenjë e një pushimi të mirë gjatë natës) do të fillojnë të largohen ndërsa vazhdoni rutinën tuaj të mëngjesit. Por nëse flini në të njëjtin pozicion natë pas nate, përfundimisht, ato mund të fillojnë të bëhen më të përhershme.

"Ashtu si linjat e shprehive të fytyrës që krijohen në lëkurë me kalimin e kohës me lëvizjen e përsëritur të muskujve të fytyrës, linjat e gjumit tërhiqen në lëkurë sepse ato formohen në mënyrë të përsëritur gjatë viteve," shpjegon Dr. Brendan Camp, një dermatolog.

Dëmtimi nga dielli është një tjetër faktor që mund të ndikojë në mosrikuperimin e lëkurës tuaj. “Dielli zbërthen drejtpërdrejt fibrat elastike në lëkurë, elasticiteti në fakt zvogëlohet me kalimin e kohës dhe ne gjithashtu fillojmë të humbasim kolagjenin me kalimin e moshës”, thotë Ilyas. "Pra, në thelb, kur ju keni atë shtypje që ndodh dhe ngriheni në mëngjes, ai elasticitet nuk është më aty për ta rikthyer

lëkurën në formë."

"Fjetja në anën tuaj ose në stomak pra përmbys e ekspozon fytyrën tuaj ndaj ngjeshjes dhe forcave të fërkimit," thotë Camp. "Me kalimin e kohës, ndërsa linjat krijohen vazhdimisht, rrudha mund të bëhet e gdhendur në lëkurë."

Kjo është arsyeja pse pozicioni më i mirë i gjumit është i sheshtë me shpinë.

Si të parandaloni rrudhat gjatë gjumit

Kur flini anash, shpesh ka një hendek midis qafës dhe shpatullës tuaj ku nuk jeni të mbështetur. Një jastëk në qafë duhet të jetë zgjidhja.

Jastëkët e mëndafshtë mund të jenë mjaft të kushtueshme, por Ilyas thotë se çdo material me teksturë të lëmuar, si sateni, do t'i shërbejë gjithashtu të njëjtit qëllim.

Dhe nëse nuk dëshironi të ndryshoni pozicionin e gjumit e kuptojmë, thjesht kujdesi për lëkurën tuaj gjatë ditës mund të jetë super i dobishëm për parandalimin e rrudhave. "Aplikimi i produkteve të kujdesit të lëkurës gjatë natës me përbërës kundër plakjes mund të ndihmojë në parandalimin e formimit të linjave të holla dhe rrudhave. Për shembull, produktet e retinolit inkurajojnë formimin e kolagjenit dhe mund të minimizojnë tiparet që lidhen me plakjen e lëkurës."

Gjithashtu, aplikimi i SPF-së tuaj çdo ditë nuk duhet të neglizhohet.