Ekonomia

Open Balkans, Rama points out some of the benefits from the Qafe Thana customs point

Open Balkans, Rama points out some of the benefits from the Qafe Thana customs

Prime Minister Edi Rama, who left this afternoon for Ohrid to participate in the next Open Balkans Summit, made a stop at the Qafë Thana customs point, to get acquainted with the facilities created, within this initiatives, which are:

Fewer physical and documentation checks compared to other economic operators; Priority treatment and priority notification in case of selection for customs control; Opportunity to request specific premises in addition to customs offices for customs controls.

Open Balkans, Rama points out some of the benefits from the Qafe Thana customs

Drejtori i Përgjithshëm i Doganave Genti Gazheli që shoqëronte kryeministrin në këtë vizitë tha se nisma ka sjellë një ndikim shumë të madh për biznesin, duke lehtësuar ndjeshëm procesin. “Nisma e Open Balkan ka sjellë realisht një ndikim shumë të madh për biznesin, duke lehtësuar procesin, ndërkohë dhe njohjen reciproke të operatorëve ekonomik të autorizuara. Kjo linjë qe njihet si korridori i gjelbër, është pikërisht për operatorët ekonomik të autorizuar. Ndërkohë, duke u njohur nga BE dhe sekretarati i CEFTA-s bëjmë dhe të gjithë operatorët ekonomik shqiptarë, të cilët do të bëjnë tregti në vendet e CEFTA-s janë teresisht te facilituar në proçeset doganore.” - u shpreh Gazheli.

“Ne kemi firmosur marreveshje në dhjetor në kuadër të Open Balkan, për njohje të ndërsjelltë të operatorëve ekonomikë të autorizuar të tre vendeve. Në Maqedoni aktualisht janë 22 operatorë, të cilët tregtojnë me Shqipërinë dhe do të hyjnë nëpërmjet kësaj linje të gjelbër në korsi preferenciale duke mos kaluar të gjithë procedurat doganore. Është lehtësi e madhe si për tregtarët shqiptarë, po ashtu dhe për tregtarët e Maqedonisë së Veriut,” tha lidhur me këtë proces ministrja e Financave Delina Ibrahimaj.

Nga ana e tij, Kryeministri Rama tha se proceset lehtësuese për bizneset, të konkretizuara më së miri në praktikën e tyre të përditshme janë përgjigja më e mirë për dobinë e nismës së Ballkanit të Hapur, falë së cilës, po krijohet një hapësire europiane e ndërveprimit.

Open Balkans, Rama points out some of the benefits from the Qafe Thana customs

“Kjo është shumë e rëndësishme për faktin se kështu bëhet dhe konkrete për shumëkënd që pyet “Çfarë është ky Ballkani i Hapur” dhe për t’i dhënë përgjigje shumë të thjeshtë të gjitha fantazive, konspiracioneve imagjinare, paranojave dhe patjetër, intoksikimit të propagandës që shkon kundër bashkëpunimit, që shkon kundër paqes, që shkon kundër zhvillimit, që shkon kundër gjeneratave të tjera.

On the other hand, I strongly believe that the more concrete examples are in front of people’s eyes and ears, the clearer everything becomes. It is fantastic that we are managing to facilitate so much and will continue to facilitate them, who for many years in fact have been trading with these three countries and for years have been tortured into those more barbaric forms of old bureaucratic and communications routes that do not have nothing in common with the European space of interaction. "A European space for interaction is being created here," said Prime Minister Rama.