Ekonomia

Eurostat: Albania third in Europe for the increase in flights in 2021

Eurostat: Albania third in Europe for the increase in flights in 2021

"Mother Teresa" Airport has marked a significant increase in the number of passengers in 2021, recovering rapidly after the pandemic.

The flight market in the country turns out to have increased by 123% for the period 2020-2021, according to INSTAT, surpassing the average of the European Union which was 35%, according to other Eurostat data.

Albania is the third in Europe, after Montenegro (151%) and Croatia (129%) for the positive recovery in the flight market, leaving behind countries such as Spain, Italy, Austria, Switzerland, for the same period as above.

Në terma absolutë, 2.9 milion shqiptarë zgjodhën fluturimet nëpërmjet ajrit gjatë 2021-it.

Heqja e kufizimeve, masat më të lehta krahasuar me shtetet e tjera të Europës, futja e linjave low-cost kanë bërë që tregu i fluturimeve në vend të marrë veten shpejt, por gjithësi në 2021-n numri i fluturimeve ishte 12% më i ulët se para pandemisë, në 2019-n.

Të dhënat e tjera të INSTAT tregojnë se tregu është rikuperuar me shpejtësi në 2022-n, me numrin e personave që kanë fluturuar që vetëm për 10 mujorin ka arritur në 4.4 milionë pasagjerë, me rritje 82% në krahasim me të njëjtën periudhë të 2020-s dhe 66% në krahasim me 2019-n, periudhën para pandemisë.

Sipas Agjencisë Europiane të Statistikave, EUROSTAT fenomeni i rritjes në 2021-n, është ndjerë edhe në vendet e tjera të Ballkanit Perëndimor.

Aeroporti i Greqisë ka njohur rritje me 86% të numrit të pasagjerëve krahasuar me 2021-in, aeroporti i Maqedonisë së Veriut me 79% të numrit të pasagjerëve, aeroporti i Serbisë rritje me 77% të numrit të pasagjerëve gjithsej.

Sipas EUROSTAT, numri i pasagjerëve që fluturuan nëpërmjet ajrit në Bashkimin Europian në 2021 arriti në 373 milionë.

Listën e kryeson Spanja me 91 milion pasagjerë nga të gjitha linjat ajrore, e ndjekur nga Gjermania me 73 milion pasagjerë dhe Franca me 66 milion pasagjerë gjithsej.

Ecuria pozitive erdhi sidomos pas 2019, kur numrit i pasagjerëve u reduktuan me 73% gjatë pandemisë.

Vendet e BE me përjashtim të Finlandës (që shënoi rënie me 16%), regjistruan rritje të numrit të pasagjerëve që udhëtonin me avion në vitin 2021 krahasuar me vitin 2020. Këto rritje varionin mes shteteve anëtare, nga 10% në Irlandë, 16% në Suedi dhe 17% në Letoni në 86% në Greqi, 105% në Qipro dhe 129% në Kroaci.

Transporti i pasagjerëve jashtë vendeve të Bashkimit Europian zuri 39% të totalit të transportit ajror të pasagjerëve gjatë 2021.

Nga ana tjetër, transporti ajror brenda BE-së zuri 38% dhe transporti kombëtar përfaqësonte 23%.

Krahasuar me vitin 2020, pesha e transportit jashtë vendeve BE-së u ul me 5,5 pikë përqindjeje, ndërsa transporti brenda BE-së u rrit me 4,5 pikë përqindje; transporti kombëtar u rrit me 1 pikë përqindje.

Aeroportet më të mëdha në numër pasagjerësh për 2021

The five airports with the highest number of passengers in 2021 remain Paris Charles de Gaulle with 26.2 million passengers, Amsterdam Airport Schiphol with 25.5 million, Frankfurt Main Airport with 24.8 million, Madrid Barajas Airport with 23.2 million and Barcelona airport, El Prat with 18.5 million passengers.

In the first 10 are also the airport of Palma de Mallorca with 14.5 million passengers, which has recorded the biggest increase in the list with 137% compared to 2020, followed by Paris-Orly in France with 46% and Athens/ Eleftherios Venizelos in Greece 52%.

On the other hand, a three-place drop marked the Munich airport with 12.5 million, being the airport that saw the smallest increase in the number of passengers in 2021 compared to 2020.

*This article was published by Monitor.al and reposted by Tiranapost.al