Ekonomia

Business ideas from young people, Start-Up City crowns the winners in the fourth edition

Business ideas from young people, Start-Up City crowns the winners in the fourth

Start-Up City, the festival of business ideas turned into a reference for Albanian youth, concluded its fourth edition. After a three-month event where 62 business ideas were applied by students and young people, in the final ceremony were crowned the winners of this edition, organized as every year by the Metropolitan University of Tirana and partners.

Invited to this event where the 8 best ideas were announced according to the categories, the Minister for Children and Youth Bora Muzhaqi praised the activity, expressing that the sector is in the special attention of the government.

Business ideas from young people, Start-Up City crowns the winners in the fourth

"The good news is that we already have a law on startups and the even better news is the opening of the first call for startups in Albania. This is a beautiful initiative, which is why we are here to support all startup promotional initiatives. We have many collaborations with UMT, and with other universities in the country because the government is in the same line for the development of this sector ", said among others Bora Muzhaqi.

Part of the final ceremony was also the chairman of the parliamentary committee for Economy and Finance, Eduard Shalsi. As a member of the jury in the last edition of Start-Up City, Shalsi motivated the young people by saying that failure is a natural part of their success, so they should continue with persistence until the realization of ideas.

Business ideas from young people, Start-Up City crowns the winners in the fourth

“Ju përgëzoj të gjithëve që keni arritur të paraqisni projekte dhe ide. Dua t’ju them se eksperienca botërore tregon se 95% e startup-eve dështojnë, por në fakt nuk ka një shembull të vetëm të një startup-i të suksesshëm në botë që të mos ketë njohur gjatë rrugëtimit të tij edhe dështimin. Prandaj vijoni të këmbëngulni me pasion”, u tha Eduard Shalsi pjesëmarrësve.

Presidenti i Universitetit Metropolitan Tirana, Arjan Çukaj, tha se ky ishte viti me numrin më të lartë të aplikimeve, duke treguar edhe dëshirën që të rinjtë kanë për sipërmarrjen.

Business ideas from young people, Start-Up City crowns the winners in the fourth

“Dëgjuam dhe pamë ide cilësore dhe inovative. Start-Up City 4 ishte dukshëm në një nivel më të lartë. Ne si universitet, si organizator na u desh t’u jepnim dy ekipeve bursa të plotë studimi në Universitetin Metropolitan Tirana, pasi juria kishte vështirësi përzgjedhjeje dhe kjo është shenjë e cilësisë së lartë. Në universitet, kemi mjedisin e përshtatshëm për zhvillimin e këtyre ideve, përmes Metropolitan Incubator apo zyrës në Shqipëri të WBAF, rrjetit global të investitorëve engjëj”, u shpreh Arjan Çukaj, i cili akordoi çmimin “Individual Entrepreneur Award” për dy ide, “The Automatic Drawers” dhe “Ray of Self”.

Çmimi i parë u fitua nga Marlin Nano dhe Leart Qefalia me idenë “The Automatic Drawers”, të cilët do të përfitojnë 2500 euro mbështetje për idenë e tyre. “Student Life” nga Amarilda Koka fitoi çmimin e dytë me 1000 euro, ndërsa çmimi i tretë nga “Diversi8”, Danjela Kadiu.

Business ideas from young people, Start-Up City crowns the winners in the fourth

Gjatë eventit përshëndetën me fjalën e tyre edhe fitues të vitëve të tjera të Start-Up City, që tashmë operojnë suksesshmë në treg. Start-Up City organizohet nga Universiteti Metropolitan Tirana, Metropolitan Incubator, WBAF, Metsinc dhe Fakulteti i Ekonomisë, Universiteti i Tiranës. Partnerë zyrtarë në këtë edicion ishin EU for Innovation, GIZ Albania, TUMO Tirana, Business Magazine dhe Albania Tech.

Lista e ideve fituese:


First Prize: The Automatic Drawers.
Second Prize: Student Life
Third Prize: Diversi8
Best Pitch: My Dentist
Best Woman Entrepreneur: Danja's raspberries
Best Teen: Ray of Self
Best Social Entrepreneur: 3R
Individual Entrepreneur Award- 100% scholarship to Tirana Metropolitan University: The Automatic Drawers and Ray of Self.