Ekonomia

The new Kardhiq-Delvina road, Rama crosses the Skrfica tunnel on foot, this is how the residents expect it

The new Kardhiq-Delvina road, Rama crosses the Skrfica tunnel on foot, this is

The newest road in Albania, Kardhiq-Delvinë and the Skërfica tunnel, was opened for traffic today, marking the completion of one of the most strategic roads for the development of tourism on the South coast, which shortens the journey to Saranda by 45 minutes, increasing road safety, as well as offering another spectacle of Albanian nature.

The new Kardhiq-Delvina road, Rama crosses the Skrfica tunnel on foot, this is

The long-awaited work by the residents of the area and not only, as well as promised for decades, is open to significantly facilitate the communication of vehicles, especially now that the summer season has significantly increased their flow.

The new Kardhiq-Delvina road, Rama crosses the Skrfica tunnel on foot, this is

Prime Minister Rama started the visit to the new road, from the portal of the tunnel, on the side of Gjirokastra, together with the Minister of Infrastructure and Energy Belinda Balluku and the Minister of Tourism and Environment, Mirela Kumbaro, and then described the tunnel to exit the area of Delvina.

The new Kardhiq-Delvina road, Rama crosses the Skrfica tunnel on foot, this is

The tunnel, which was completed 2 months before the deadline stipulated in the contract, passes through the neck of Skërfica, and is located between lot 4 and lot 6 of the Kardhiq - Delvinë road. This is the segment with the most difficult conditions, both in terms of construction and geological conditions, given the terrain it passes through.

The new Kardhiq-Delvina road, Rama crosses the Skrfica tunnel on foot, this is

“Sot dorëzojmë tunelin e Skërficës. Është loti i shtatë i aksit Kardhiq – Delvinë, një vepër e nisur në vitin 2008 me tre lote të mbetura rrugëve, të cilat u përfunduan në 2018-ën, 10 vite pas. Më pas në 2018 kemi nisur lotët e tjera, 4, 5 dhe 6 që i dorëzuam në 2021 dhe loti që tani po kalojmë që është tuneli i Skërficës, është loti i shtatë. 1.3 kilometra tunel dhe me dy portalet hyrës, 1.3 të tjera, pra 2.6 kilometra në total. E kemi nisur në gusht të 2020 për ta përfunduar në gusht të 2022 dhe siç premtuam ditën e hapjes e kemi përfunduar 2 muaj më parë për të qenë të gatshëm për sezonin e këtij viti. Rëndësinë e këtij aksi e kemi thënë shpesh herë. Është një nga pjesët më të rëndësishme që do të lidhë Gjirokastrën me Sarandën dhe Tepelenën. Ka qenë një moment i shumëpritur si nga bizneset e zonës ashtu dhe nga turistët,” detajoi Ministrja e Infrastrukturës dhe Energjisë Belinda Balluku.

The new Kardhiq-Delvina road, Rama crosses the Skrfica tunnel on foot, this is

Ndërsa Ministrja e Turizmit dhe Mjedisit Mirela Kumbaro tha se ka një ndryshim shumë pozitiv të hartës turistike, ku nga rrugë me një kahje, janë shndërruar në infrastruktura lehtësuese për automjetet dhe këmbësorët.

The new Kardhiq-Delvina road, Rama crosses the Skrfica tunnel on foot, this is

“Praktikisht është një revolucion sa i përket hartës turistike sepse itineraret deri tani kanë qenë me një kahje. Tani nga Saranda, edhe me trafikun që mund të ketë për shkak të turizmit, deri në fund të tunelit janë vetëm 20 minuta. Deri në rrugën e Kardhiqit janë dhe 10 kilometra pra dhe 5-6 minuta, çka e bën Sarandë – Gjirokastër, 35-40 minuta. Kjo do të thotë që harta turistike tanimë nuk është thjesht detare, por kemi një hartë turistike që lidh malin me detin dhe e bën atë që kemi objekti, turizmin gjatë gjithë vitit.

Nëse shikojmë flukset që vijnë nga porti i jahteve dhe trageteve në Sarandë, nëse deri vjet rrinin jo më shumë se një apo dy ditë, nga porti i Sarandës referohet që rrinë një javë. Unë besoj që kjo do të rritet sepse turistët vijnë dhe kanë një ofertë shumë më të madhe që e kapin brenda harkut të gjysmë ore nga Saranda deri në Përmet. Po të kemi parasysh lidhjen që po bëhet e Ersekës dhe Përmetit me Korçën, na krijohet një hartë apo unazë turistike që lidh detin me malësitë e Korçës. Po të shtojmë dhe investimet që janë bërë që lidhin Tepelenën me Vlorën dhe Tepelenën me Himarën, praktikisht shtëpitë në Tepelenë e në Gjirokastër janë me pamje nga deti,” u shpreh Ministrja Kumbaro.

The new Kardhiq-Delvina road, Rama crosses the Skrfica tunnel on foot, this is

The inauguration of the new road Kardhiq - Delvina with a length of 33 kilometers was accompanied today by a fair by residents on both sides of the road where they exhibited culinary products from the surrounding areas. The Festival of Rites and photo exhibitions from the most beautiful touristic places were also organized.