Lajme nga Bota

Harari: Long years in power could make Netanyahu go down in history as the man who destroyed Israel

Harari: Long years in power could make Netanyahu go down in history as the man

Israeli historian, philosopher and best-selling author Yuval Noah Harari declared last Thursday that Prime Minister Benjamin Netanyahu may go down in history as the man who destroyed Israel.

Harari said the long-serving prime minister has divided the country to preserve his political longevity.

This has caused wounds that will be difficult to heal, Harari said.

"If Netanyahu had resigned after two terms in office, even though I don't like many of the things he did, I think he would go down as one of Israel's greatest leaders," Harari said during an interview with The Associated Press. , in Tel Aviv.

“Now, the legacy he will leave is as a divider of Israel, the person who divided turned the nation of Israel against itself. And I hope... we don't get there," he said. "He may go down in history as the person who destroyed the state of Israel."

Harari is among many academics, business leaders and military figures, both active and retired, speaking out against judicial review.

(The government claims that the judiciary has so far had too much power and wants a review of the judiciary).

Harari: Long years in power could make Netanyahu go down in history as the man

Netanyahu, i cili është në gjyq për akuzat për korrupsion, thotë se një plan i ri është i nevojshëm për të frenuar kompetencat e një gjyqësori të plotfuqishëm.

Por kritikët thonë se kjo do ta shtyjë vendin drejt autoritarizmit duke dobësuar sistemin gjyqësor të pavarur dhe duke përqendruar pushtetin në duart e Netanyahut dhe aleatëve të tij. Ndër ndryshimet e propozuara janë: dhënia e kontrollit të koalicionit qeverisës të Netanyahu mbi emërimin e gjyqtarëve dhe autoriteti për të rrëzuar vendimet e Gjykatës së Lartë.

Pas protestave të agravuara, Netanyahu këtë javë la pezull planin dhe nisi negociatat për një kompromis me kundërshtarët e tij politikë.

"If this kind of power falls into the hands of an autocratic regime, which is also a fundamentalist religious regime with expansionist aims and this belief in Jewish supremacy, it will set the entire Middle East on fire," Harari said, having also take into account the parties with which Netanyahu is in coalition.