Lajme nga Bota

Elections begin in Italy! Everything you need to know

Elections begin in Italy! Everything you need to know

Today Italy elects the new government in the general parliamentary elections. Snap elections were prompted after internal disputes toppled former Prime Minister Mario Draghi's Government of National Unity in July.

Who is expected to win?

Polls consistently showed that a center-right coalition led by Giorgia Meloni's nationalist Brothers of Italy party and also including Matteo Salvini's Northern League party and Silvio Berlusconi's Forza Italia was on course for a clear victory.

The leader of the Brothers of Italy party, Giorgia Meloni, would be the most likely solution for the post of prime minister, as the leader of the main coalition party.

There was speculation as the polls closed that the Northern League had suffered a significant decline, while support for the left-leaning party, the 5-Star Movement, had increased.

What will be decisive?

The Brothers of Italy party has had an increase in electoral support after staying out of the Draghi Government. The Northern League, led by Matteo Salvini, and Silvio Berlusconi's Forza Italia were both part of the Government and support for them has fallen.

The right has also been helped by the splits of the so-called "center-left" bloc, where the efforts of the main Democratic Party (PD) to form a broad electoral alliance failed.

Si rrjedhojë, tashmë janë tri grupe kryesore të qendrës së majtë që luftojnë për vota – PD-ja dhe aleatët e saj; partia qendrore Veprimi dhe aleati i saj Italia Viva; dhe në fund Lëvizja 5 yjet.

Sistemi zgjedhor i Italisë favorizon grupet që janë në gjendje të krijojnë aleanca të gjera, me gjasë duke favorizuar fitoren e bllokut të krahut të djathtë.

Cilat janë çështjet kryesore për votuesit?

Ashtu si në shtetet e tjera evropiane, kriza dhe rritja e kostos së jetesës ka lënë në hije shqetësime të tjera si emigrimi, pensionet dhe shërbimet publike. Aleanca konservatore ka kërkuar uljen e taksave në të gjithë vendin për të ndihmuar italianët të përballen me rritjen e çmimeve, ndërsa PD-ja kërkon që ulja e taksave të përqendrohet drejt shtresave me të ardhura më të ulëta.

Lëvizja 5-Yjet ka përkrahur një skemë për lehtësimin e varfërisë të quajtur "paga e qytetarëve" që ajo e prezantoi derisa ishte pjesë e Qeverisë.

Meloni ka shprehur mbështetjen e saj për politikat perëndimore ndaj Rusisë pas pushtimit të Ukrainës. Salvini i ka bërë thirrje Bashkimit Evropian që të mbrojë italianët nga efektet anësore ekonomike të sanksioneve të vendosura ndaj Rusisë mbi agresionin e saj ushtarak ndaj Ukrainës.

Berlusconi shkaktoi polemika të premten teksa mbrojti Putinin, duke thënë se ai ishte "shtyrë" në luftën kundër Ukrainës dhe se donte vetëm të instalonte një qeveri "njerëzish për së mbari" në Kiev.

Cilët janë aktorët kryesorë?

Meloni, 45 vjeç, një ish-ministre e Rinisë, i ka dhënë vitalitet partisë së saj, e cila ka rrënjë post-fashiste dhe pritet që të marrë 25 për qind të votave, krahasuar me 4 për qind që kishte marrë në zgjedhjet e fundit në vitin 2018. Salvini, 49 vjeç, një ish-ministër i Brendshëm, i cili mban një qëndrim të ashpër ndaj emigracionit, por që ka bërë një sërë gabimesh politike gjatë tre vjetëve të fundit dhe është eklipsuar nga Meloni.

Berlusconi, 85 vjeç, një ish-kryeministër që ka arritur të mposhtë shëndetin e lig dhe skandalet e shumta duke mbetur një lojtar kryesor në aleancën e djathtë, edhe pse tashmë Forza Italia e tij është partneri më i vogël mes tri partive kryesore të saj. Enrico Letta, 56 vjeç. Kreu i Partisë Demokratike dhe një tjetër ish-kryeministër. Dështimi i tij për të ndërtuar një koalicion të qëndrueshëm të partive të qendrës së majtë bëri që ai të përballej me një disfatë politike. Giuseppe Conte, 58 vjeç, udhëheqës i Lëvizjes 5-Yjet. Si kryeministër gjatë periudhës 2018-21, ai shkaktoi zemërim kur partia e tij tërhoqi në korrik mbështetjen ndaj Qeverisë së Draghit, duke nxitur përçarje që çuan në zgjedhje të parakohshme.

Kur mbahen votimet?

Vendvotimet janë të hapura nga ora shtatë e mëngjesit deri në orën 23:00 sipas kohës lokale. Pothuajse 51 milionë italianë kanë të drejtë të votojnë, nga të cilët 4.7 milionë jetojnë jashtë vendit. Votuesit do të zgjedhin një Parlament me një numër të reduktuar ulësesh në Dhomën e Ulët (400 nga 630), ndërsa Senati do të ketë 200 vende nga 315 të mëparshme.

Ku është fokusi?

Synimi kryesor i koalicionit të djathtë do të jetë fitimi i shumicës në të dy dhomat e Parlamentit. Kjo dukej se ishte pothuajse e sigurt kur u publikuan sondazhet e fundit, por një rritje e mbështetjes ndaj Lëvizjes 5-Yjet në jug mund ta bëjë më të vështirë fitoren në Dhomën e Lartë në Senat. Një shumicë prej më shumë se dy të tretave do t'i hapte rrugën Parlamentit për të bërë ndryshime në Kushtetutë pa pasur nevojën e referendumeve. Parlamentarët e zgjedhur nga zonat elektorale jashtë territorit të Italisë mund të ndryshojnë ekuilibrin në një garë të ngushtë -- ka tetë vende të tilla në dispozicion në Dhomën e Ulët dhe katër në Senat.

Çfarë pritet të ndodhë më pas?

The new parliament will convene on October 13. After this date, the president of the Republic of Italy, Sergio Mattarella, can start consultations with the leaders of the parties to discuss the new government cabinet.

Source: REL