Lajme nga Bota

Wiretapping scandal in the Greek government

Shërbimi sekret grek ka përgjuar një gazetare dhe një politikan me emër të opozitës. Skandali mund t'i shkaktojë një krizë serioze kryeministrit Mitsotaqis.

Wiretapping scandal in the Greek government

The Greek Prime Minister is experiencing the most difficult days of his tenure so far. It is true that crises have not been absent after the 2019 elections, but this current one is about a wiretapping scandal and could turn into a serious crisis for Kyriakos Mitsotakis. The affair was discovered by Greek investigative journalists.

Months ago, it became known that financial affairs reporter Thanasis Koukaqis was wiretapped. The presence of the interception program, called Predator, was identified on his mobile phone. Last week it emerged that the journalist was being watched by the Greek secret service. And not only with him, but also with Nikos Androulaqis, the leader of the social democrats PASOK, the third largest party in the country and a member of the European Parliament, it was noticed that attempts had been made to install the Predator program on his cell phone. The European politician did not click on the link that would have activated the software, but informed the cyber security service of the EU Parliament.

Androulaqis demanded answers from the Greek government. That's how he learned that his phone was tapped for some time by the secret service, during the period when he was running for party chairman. The daily "Kathimerini" wrote that according to the head of the Greek secret service Panayotis Kontoleon, the Ukrainian and Armenian secret services had requested the surveillance. The ambassadors of both countries rejected this claim by giving written statements.

Resignation in Athens

Ditën e premte (5.08.2022) dhanë dorëheqjen dy persona me emër nga rrethi i ngushtë i Mitsotaki: Fillimisht dha dorëheqjen Grigoris Dimitriadis, shefi i zyrës së Mitsotaki dhe krahu i djathtë i tij. Njëkohësisht dhe nipi i tij. Pak më vonë dha dorëheqjen edhe vetë shefi i shërbimit sekret, Kontoleon. Të dy theksuan se kryeminstri nuk ishte informuar për vëzhgimet. Por, pas fitores në zgjedhje në vitin 2019, Mitsotaqis, i pati marrë përsipër vetë kompetencat për shërbimin sekret. Megjithatë qeveria nuk pranoi të ketë ndonjë lidhje me vendosjen e predatorëve dhe skandalet e përgjimit.

Ndërkohë Grigoris Dimitriadisi ka hapur padi kundër rrjetit gazetaresk Reporters United, i cili pati informuar për lidhjen midis ish-shefit të zyrës së Mitsotaki dhe firmës Intellexa. Kjo firmë izraelite shet në Greqi programin e përgjimit, Predator.


Mitsotaki thekson rëndësinë e shërbimit sekret

Të hënën (8.08.2022) në orën 14:00 foli për herë të parë edhe kryeministri: "Ne nuk durojmë hije në demokracinë tonë,” tha ai në fillim të deklaratës së dhënë me video dhe transmetuar nga televizioni shtetëror ERT. "Kjo nuk duhet të kishte ndodhur", pranoi kryeministri duke folur vetëm për përgjimin e politikanit Androulakis, por jo për përgjimin e gazetarit Koukakis.

Kryeminstri nuk donte të merrte përsipër përgjegjësi personale për skandalet e përgjimit, por përmendi dorëheqjet e shefit të shërbimit sekret dhe "shefit të zyrës së kryeministrit”. Ai me mjeshtëri e shmangu formulimin për shefin e zyrës "sime”: "Unë nuk dija gjë për këtë dhe nuk do ta kisha lejuar një gjë të tillë,” tha kryeministri grek.

Mitsotaqisi vuri theksin tek roli i rëndësishëm i shërbimeve sekrete, i cili duhet kontrolluar më mirë në të ardhmen, në bazë të një plani katër pikësh. Ky institucion ndodhet para "sfidave të mëdha në Egje dhe Evros”, tha ai duke pasur parasysh konfliktet me Turqinë.

Pas përfundimit të deklaratës të kryeministrit, televizioni shtetëror, i kontrolluar nga kryeministri e kaloi transmetimin në një pikë karburanti, ku një klient i kënaqur njoftonte para kamerave se pas shumë muajve çmimi i benzinës ra nën kufirin e dy eurove.

Asnjë fjalë për Predatorin

Gazetarja Eliza Triantafillou ka luajtur rol të rëndësishëm në zbulimin e skandalit, Ajo kritikon kryeministrin që nuk e përmendi në fjalimin e tij kolegun Thanasis Koukakis: "Unë mendoj se ne të gjithë jemi të një mendjeje, se është shumë shqetësuese kur gazetarët kontrollohen dhe përgjohen në një vend demokratik", tha ajo për Deutsche Wellen.

Edhe fakti që Mitsotaki nuk e përmendi programin përgjues Predator, nuk është shenjë e mirë: "Intellexa ka hapur një zyrë në Athinë që në vitin 2020. Do ishte qetësuese si për gazetarët edhe për qytetarët nëse ekziston vullneti politik për të gjetur kush e përdor këtë software të shtrenjtë dhe të fuqishëm kundër objektivave të caktuar në Greqi.”

Gazetari Thanasis Koukakis u përgjua

Triantafillou kritikon faktin që deri tani nuk janë zhvilluar hetime me themel, megjithëse ka pasur të dhëna të shumta që tregojnë se Koukakis dhe Androulakis nuk kanë qenë të vetmit persona të prekur nga përgjimet. "Për fat të keq, Zyra kombëtare e transparencës nuk e ka shfrytëzuar kohën e çmuar. Ajo vizitoi zyrat e Intellexa-s në kuadër të një vizite të njoftuar, në prezencë të avokatëve dhe konsulentit për taksat të firmës”. Gazetarja pyet çfarë do të ishte zbuluar nëse zyrat do të ishin kontrolluar pa u njoftuar më parë dhe nëse kontrolli do të ishte bërë me themel.

Kritika nga organizatat e huaja

Prej kohësh organizatat ndërkombëtare vëzhgojnë me shqetësim të madh zhvillimet e lirisë së shtypit në Greqi. Në indeksin e lirisë së shtypit të organizatës Reporterët pa Kufij Greqia ra 38 pikë dhe kaloi në vendin e 108 në renditjen e 180 vendeve, duke qenë ndër vendet e fundit europiane.

Gazetarja Eliza Triantafillou

Jamie Wiseman, referent në institutin ndërkombëtar të shtypit, (IPI), kritikon mënyrën si Athina e trajtoi skandalin aktual: "Neve na vjen shumë keq që në deklaratën e tij kryeministri nuk e përmendi përgjimin e Thanasis Koukakisit. Ky është një nga rastet më të rënda të përgjimit të një gazetari në BE vitet e fundit. Ky rast karakterizohet nga mungesa e transparencës dhe shmangia e përgjegjësisë.”

Wiseman urges Brussels to put more pressure on the Predator surveillance program: "It is of the utmost importance that the EU Parliament's investigative committee demands immediate answers from the Greek government, the Greek prime minister and the secret service. urgently guidelines for greater control within the EU in defense against cyber surveillance systems.

Meanwhile, the Greek Parliament will deal with the wiretapping scandal on August 22.

DW article