Lajme nga Bota

The missing girls of Afghanistan!

The missing girls of Afghanistan!

For the past 20 years, women had played a crucial role in building a new Afghanistan. They were members of the judiciary, public sector workers and artists who believed there was no limit to what they could achieve.

Many say that all changed when the Taliban returned to power last August.

For most teenage girls in Afghanistan, it has been a year since they last set foot in a classroom. And there's no sign of when or if they'll be allowed back.

"My goal was to become President of Afghanistan one day, or Vice President," one woman told Euronea correspondent Anelise Borges.

Save the Children interviewed nearly 1,700 boys and girls between the ages of 9 and 17 in seven provinces to assess the impact of educational restrictions.

The survey, conducted in May and June, found that more than 45 percent of girls do not go to school, compared to 20 percent of boys. It also found that 26 percent of girls are showing signs of depression, compared to 16 percent of boys.

Almost the entire population of Afghanistan was plunged into poverty and millions were left unable to feed their families when the world cut off funding in response to the Taliban invasion.

Teachers, parents and experts are all warning that the country's many crises are proving particularly damaging to girls. The Taliban have restricted women's work, encouraged them to stay at home and issued dress codes.

Qindra anëtare femra të gjyqësorit afgan thonë se tani janë objektiva. Ato po përdiqen nga ata që dikur i dënuan - shumë prej tyre ishin anëtarë të talebanëve dhe tani janë liruar nga burgu.

Komuniteti ndërkombëtar po kërkon që talebanët të hapin shkolla për të gjitha vajzat dhe SHBA-ja dhe BE-ja kanë krijuar plane për t'ju paguar pagat drejtpërdrejt mësuesve të Afganistanit, duke e mbajtur sektorin të funksionojë pa i transferuar fondet përmes talebanëve.

Gjatë pushtetit të parë të talebanëve në vitet 90’, gratë praktikisht nuk kishin të drejta – ato nuk mund të punonin ose studionin, ose të dilnin nga shtëpia pa një të afërm mashkull.

Talebanët siguruan afganët kur morën përsëri kontrollin vitin e kaluar se nuk do të ktheheshin në dorën e rëndë të së kaluarës.

In March, shortly before the start of the school year, the Taliban's Ministry of Education announced that all would be allowed to return. But on reopening day, March 23, that decision was suddenly overturned.

Many women in Afghanistan now fear that those times in the 1990s may return.