Opinion

The West underestimated Ukraine's bravery, now underestimating Russia's brutality

The West underestimated Ukraine's bravery, now underestimating

By Andriy Yermak / Ukraine's resistance against the terrible invasion of Russia, has exceeded any predictions made by leaders and experts of other countries. Many in the West did not understand the love of Ukrainians for their freedom and democracy.

For us Ukrainians, the loss of our country's independence would be worse than death. And that's why we're fighting, and why losing is not an option for us. President Volodymyr Zelensky conveyed the message to the US Congress and national parliaments across Europe.

He also called for greater military assistance and the establishment of a no-fly zone for humanitarian and non-military purposes. Many countries have responded by offering us significant military and humanitarian assistance. But given Russian President Vladimir Putin's clear intention to escalate the bloodshed, Ukraine needs more help.

While the United States, Poland, and many other freedom-loving countries are standing firm in support of Ukraine, some countries in Europe seem willing to accept a Ukraine partially occupied by the Russian occupiers, thus allowing everything so that they can continue to buy Russian gas and oil and do business as usual.

But now doing business as usual means accepting that the Russians are bombing maternity hospitals and theaters full of civilians sheltered there. These atrocities are part of the Russian siege of the city of Mariupol, which has left hundreds of thousands of residents without food, clean water, electricity and communications.

More than 1,200 civilians have been killed so far. Russia violated an agreement on a humanitarian corridor from the beginning. This is how she conducts wars. The same was done in Grozny in 1999 and in Syria in 2015. Now, he is doing it in Ukraine. This is a scorched earth campaign to wipe out Ukraine, its people, its culture and its history.

Ashtu siç shumë analistë parashikuan gabimisht se Ukraina do të binte brenda 72 orëve, shumë të tjerë dështuan të parashikonin mizoritë e tmerrshme që do të kryenin trupat ruse, pavarësisht historisë së tyre të gjatë të mospërfilljes absolute për jetën e njeriut, dhe epshit për gjak dhe shkatërrim.

Vetëm vendosja e një zone të ndalim-fluturimit për të mbrojtur korridoret humanitare do ta ndalojë këtë kasaphanën, ashtu siç bënë Shtetet e Bashkuara, si dhe aleatët e partnerët e tyre në Irak në vitin 1991, në Bosnje në vitet 1993-1995, dhe në Libi në vitin 2011.

Pavarësisht se asnjë nga këto vende nuk ishte anëtare e NATO-s, Perëndimi ndërhyri për të ndaluar goditjen çnjerëzore ndaj civilëve dhe për të lehtësuar ndihmën humanitare, e cila shpëtoi shumë jetë njerëzish. Nëse Perëndimi nuk do ta bëjë këtë tani, atëherë ne kërkojmë armët e duhura që të mund ta bëjmë vetë.

Nëse jo, humbja e njerëzve, infrastrukturës, bizneseve dhe e monumenteve tona historike do të jetë në ndërgjegjen kolektive të Perëndimit. Më 11 mars, Presidenti Biden deklaroi se Shtetet e Bashkuara “nuk do të luftojnë kundër Rusisë në Ukrainë”.

Por e vërteta është se Rusia po zhvillon tashmë një luftë edhe kundër Perëndimit, dhe jo vetëm kundër Ukrainës. Rusët po luftojnë kundër vlerave që Ukraina ndan me Perëndimin, për ta detyruar këtë të fundit të njohë të drejtën ekskluzive të Moskës për t’iu diktuar kombeve të tjera se si duhet të jetojnë.

Ju mund të hezitoni që të shkoni në luftë, por agresori rus e ka bërë zgjedhjen për ju. Tani ekziston një rend i ri botëror. Ata që janë në krah të Ukrainës dhe luftojnë për vlerat e përbashkëta do ta udhëheqin atë, ndërsa të tjerët do të humbasin ndikimin e tyre politik, ekonomik dhe ideologjik.

Shtetet e Bashkuara, Polonia dhe shumë vende të tjera janë duke e krijuar këtë paradigmë të re, por lideri i padiskutueshëm është presidenti ukrainas Zelensky. Ai ka treguar guxim dhe qëndrueshmëri ndaj NATO-s dhe Bashkimit Evropian, dhe e ka bërë bashkë Perëndimin rreth nevojës për të mbrojtur vlerat demokratike.

Por ushtarët ukrainas po përballen me një ushtri ruse që sapo ka filluar pushtimin. Një ushtri ruse që vazhdon të rrafshojë qytetet e Ukrainës duke qëlluar pa dallim me raketa. Ukrainasit janë të gatshëm që ta zhvillojnë këtë luftë si për Perëndimin po ashtu edhe për veten tonë. Por ne nuk mund ta bëjmë këtë pa pajisjet e nevojshme ushtarake.

Ne kemi nevojë për ndihmë ushtarake me armë mbrojtëse të fuqishme, të cilat janë kërkuar vazhdimisht nga presidenti Zelensky: avionë luftarakë, sisteme të mbrojtjes ajrore dhe raketore, drone, armë kundër blindave, municione, pajisje mbrojtëse.

Nëse nuk marrim pajisjet që na nevojiten për të pasur sukses, Putini nuk do të ndalet në Ukrainë. Më pas, ai do të sulmojë vendet e NATO-s. Ushtarët, qytetarët dhe vullnetarët ukrainas nga e gjithë bota po i frenojnë me guxim tani për tani pushtuesit rusë.

The Ukrainian people have shown that they can lead the struggle for democracy against tyranny. We just need more support. We say to freedom-loving people around the world: This is your war too. Help us win. If not, Europe will be dominated by the most brutal dictatorship since World War II. The West can not allow this to happen.

Note: Andriy Yermak is the chief of staff of the President of Ukraine.

Article originally published on Bota.al