Opinion

What did I have to do with Noizy!?

What did I have to do with Noizy!?

Zefina Hasani

The culminating moment of raising the crown (which was a separate spectacle within the whole spectacle), as well as every other moment of the Alpha Show, that those thousands of people gathered in "Mother Teresa" square enjoyed live, positioned and exalted, in front of the giant stage, I experienced them backstage. I have preferred to be there since the first years when I started journalism, and when I realized that the most interesting details to make a different article are those that happen behind the scenes, that is, those that not everyone can see. I continued to prefer to stay there even when I started working with television productions and big concerts, as new challenges, from which I get a lot of experience. And precisely for these reasons I agreed to be at a festival like this of Alpha Show.

To be honest, at first I wasn't too sure if I should be or not. When I was invited, I didn't hesitate to tell my truth to the team and to Noizy himself, that I don't have much connection with this musical trend, that I didn't know Noizy very well and that he hadn't entered the tastes of mia, I had not listened to his songs except some collaborations such as the one with Alban Skënderaj or the latter with Ylli Limani, Loredana and Xhensila Myrtezaj, which I liked. I didn't even hesitate to tell them that I had relatives and friends who were telling me: what do you have to do with Noizy!? ? and which I listened to without being able to have strong arguments to oppose them.


No one looked at me ? Noizy himself, already used to the opinions for and against and prejudices and contestations against him, told me that he appreciated my sincerity and that none of this would prevent us from making, however, a good work all together, for a hip-hop & rap festival, with international dimensions, that he wanted to make and turn into a tradition that Albania lacks, and that would not only belong to him but to to all the artists and fans of this musical stream.


That's why I solved the dilemma from the intuition that gave me positive signals, from the first meeting with him, as well as from the guarantee that the guys from the kuadr.com studio (Albi Çifligu and Kosta Gjylameti) gave me, who have done fantastic work in Tirana.


And that's how I found myself in this team and behind the scenes of this festival. We spent good and difficult days together. We sportily experienced the stress of Sunday's rain that prevented us from doing the necessary rehearsals, not even for the lifting of the crown and Noizy's entrance on stage (so the most important moment of the night happened there live for the first time seen also for ourselves J).


Më shumë se kurdo, u ndjeva krejt rehat në provat e vetme që u arritën të bëheshin, të shtunën e 13 gushtit, (pra një ditë para koncertit), kur dëgjova Noizy-n të këndonte live, deri dhe në nota të larta, pa stonuar, i shoqëruar me një band live. Vlerësova këmbënguljen e tij për të ardhur, për herë të parë, në gjithë karrierën e tij artistike, live, në respekt të gjithë asaj audience të madhe, që do të mblidhej për këtë koncert. U surprizova nga gjithë angazhimet që ai merrte vetë përsipër, në çdo detaj e në çdo moment deri në fund, pa arrogancë e me shumë profesionalizëm në marrëdhënien me të gjithë, deri dhe tek teknikët e sanitarët e skenës.


Pastaj në natën e koncertit u preka nga lotët e tij, që i rrodhën rrëke para se të shkonte tek ashensori që do ta ngjiste në skenën e madhe. Kuptova se sa shumë e do ai punën që bën dhe sa shumë përgjegjësi ndjen jo vetëm ndaj funs-ave që e duan çmendurisht, por dhe ndaj atyre që ai e di mirë se duan e që e paragjykojnë. Pashë sa e vlerësonin dhe e donin artistët, jo vetë shqiptarët por edhe të huajt, Raf Camorra, Gue’, Ghali, Sfera Ebbasta, që kishin ardhur enkas për të. Ndjeva, pikërisht aty pas skene, energjinë që ai shpërndau në turmë. Kur zbriti nga skena e u shemb në krahët e miqve e bashkëpunëtorëve, i dorëzuar në emocionet e atij suksesi të madh, u binda se ai nuk është aspak rastësisht aty ku është e se unë nuk isha aspak gabim aty ku isha, në prapaskenën e atij koncerti që përveçse i duhej Tiranës, na duhej neve të prapaskenës, si eksperiencë dhe emocion, i duhej pikë së pari Noizy-t, për t’i treguar edhe më skeptikëve jo vetëm fuqinë por dhe dëshirën e përpjekjen e tij, për t’u bërë i pranueshëm nga të gjithë. Mbrëmjen e 14 Gushtit, Tirana u përfshi në një vibe rinor, si kurrë më parë dhe ky është fakti që se konteston dot askush.