Opinion

Deputy Prime Minister Artan Grubi: European integration is the only alternative

Deputy Prime Minister Artan Grubi: European integration is the only alternativeSpeech by the Deputy Prime Minister of Macedonia, Artan Grubi, at the panel "Region, Europe, Security" at the Congress of the Socialist Party:

Thank you very much for the invitation and the opportunity to be part of the work of the Congress of the Socialist Party and I bring you fraternal greetings from my President, Ali Ahmeti, with the most sincere congratulations on the auspicious Congress.

I am glad that all of us gather in Tirana, from Skopje, Prishtina, Presevo, Montenegro, the region and Europe.

Undoubtedly, the foreign policy, relations with Europe, security and mutual relations of the countries of Southeast Europe, are acute topics for which with the recent events in Eastern Europe, the activities should be multiplied and these issues should be treated more vigilantly than ever.

The most intensified cooperation between our political forces within the Western Balkans, has the sole purpose of eliminating dissonances about the undisputed goal and the path or paths that will lead us to the common goal, EU and NATO integration.

The united voice of the Albanians in the Western Balkans should be the backbone of the Euro-American spirit of our region, with a constitutive and essential approach in shaping the strategic priorities of our countries for the region and for the representation of the region in the policies of full integration.

In any project of regional cooperation, one of us is at least the third, and in some cases even the fourth, and consequently no decision on the entire region and the six of the Western Balkans can be taken without our consent and should not be we are afraid of dialogue and cooperation initiatives.

It is clear that each of our countries has its own characteristics, but in this context I would have underlined that institutional and national coordination or permanent consultations like today are more than necessary, before setting our positions before the EU institutions. or other regional and international entities.

However, for us, European integration is the only alternative.

The European Union has no other alternative but to integrate the region urgently.

Perspektiva e qartë për anëtarësimin në BE është e domosdoshme për stabilitetin e rajonit prandaj zgjerimi duhet të realizohet tash, menjëherë, pa asnjë vonesë dhe pa asnjë hamendje.

Sa më shumë largohet Brukseli, aq më shumë afrohet Moska.

Sa më pak Europë në Ballkan, aq më shumë fushëveprim për Rusinë.

Ukraina nuk është larg dhe pasojat po i ndjejmë të gjithë.

Solidarizimi sot me Ukrainën nënkupton padyshim edhe integrim pa asnjë vonesë të vetme të Shqipërisë dhe Maqedonisë së veriut, bashkë, të pandarë.

Me që konfliktet e Ballkanit nuk ishin sinjale të mjaftueshme për nevojën e integrimit europiane të rajonit, atëherë Ukraina është zile alarmi për të gjitha vonesat dhe mungesën e konsolidimit të politikës së jashtme dhe të sigurisë së Bashkimit Europian.

Të nderuar,

Në vitin 2008 në Bukuresht, kontesti bilateral me Greqinë na ndau nga rrugëtimi jonë i përbashkët me Shqipërinë dhe Kroacinë drejt NATOsë.

Kjo derë e mbyllur dhe mungesë perspektive, na shpiu drejt togfjalëshit “shtet i kapur” dhe një krize të pashembulltë.

Bëmë sakrifica si asnjë vend tjetër për tu bërë pjesë e NATOsë me 11 vite vonesë, por ia vleu.

Sot, në shekullin 21, një tjetër kontest absurd i shekullit 18, po na mban derën e Brukselit të përplasur në fytyrë.

Po ndodhin Mariupoli, Bucha, Kievi, Lugansk, Donjetsk, lufta, kriza shëndetësore, ekonomike, ushtarake, çmime marramendese dhe pasiguri gjithandej, e ne në vitin 2022 duhet të zgjidhim se kush çfar ka qene dhe në çfar gjuhe ka folur deri në vitin 1945.

I see that the European Union has lost the password for the decomposition of the ball and can not find it because someone has changed it and in the last 50 days and beyond, the password is Ukraine, with a big U.

Dear leaders and present, your attention honored me.

Thank you.