Politikë

Macedonia's integration in hand, First Intergovernmental Conference expected next week

Macedonia's integration in hand, First Intergovernmental Conference

Northern Macedonia and Bulgaria reached an agreement today to resolve the stalemate between them, based on a French proposal. The agreement paves the way for the official start of EU membership talks in Skopje, but also in Tirana.

The agreement was announced by the first French President Emmanuel Macron, who led the presidency of the European Union for 6 months and personally committed to finding a solution during the NATO summit in Madrid.

Macedonia's integration in hand, First Intergovernmental Conference

"I am convinced that we have reached a compromise solution," President Macron told a news conference in Madrid. During the NATO summit, there were intensive talks on overcoming the stalemate between Bulgaria and Northern Macedonia.

Macedonia's integration in hand, First Intergovernmental Conference

European Council President Charles Michel later wrote on Twitter that he welcomed "the French solution to an agreement that would pave the way for the opening of membership talks with Northern Macedonia. The solution responds to the concerns raised. We are closer than ever. "Now is the time to say Yes," he wrote with a clear reference to Skopje.

Edhe përfaqësuesi i Lartë i BE-së për Punë të Jashtme dhe Politikë të Sigurisë, Josep Borrell reagoi me anë të një postimi në Twitter. Borrell shkruan se ky është një moment për të ecur përpara në sjelljen e Ballkanit Perëndimor në Bashkimin Europian.

Macedonia's integration in hand, First Intergovernmental Conference

“Mirëpresim propozimin e kompromisit të paraqitur nga Presidenca Franceze Emmanuel Macron, i cili tani do të konsultohet më gjerësisht në Shkup. Ky është një moment për të ecur përpara në sjelljen e Ballkanit Perëndimor në BE”, shkruajti Borrell.

Macedonia's integration in hand, First Intergovernmental Conference

Kryeministri Edi Rama gjithashtu i bëri thirrje Maqedonisë së Veriut të pranojë propozimin francez. Ai shkroi se propozimi “që është edhe përfundimtari, i jep Maqedonisë së Veriut mundësinë e një pranimi pa rezervë dhe hap rrugën e nisjes zyrtare të negociatave për anëtarësimin e të dy vendeve në Bashkimin Europian! Vëllezërve maqedonas dhe shqiptarë në MV u them: Pranojeni!”, shkroi ai në rrjetet sociale.

Qeveria e Maqedonisë së Veriut në një deklaratë të saj u shpreh se ka pranuar një propozim nga Presidenca franceze me ide që u referohen qëndrimeve të shprehura publikisht prej saj”, duke shtuar se “kjo është baza për hapjen e një procesi të gjerë konsultativ, fillimisht në Qeveri dhe partnerët e koalicionit, e më pas me Presidentin, Parlamentin dhe opozitën, si dhe me sektorin civil, ekspertët dhe publikun e gjerë në vend.

If everything is concluded in time, it is likely that the first Intergovernmental Conference with Albania and Northern Macedonia may take place as early as next week.

The head of the Socialist Parliamentary Group, Taulant Balla announced from the Assembly that a political agreement has been reached to hold the First Intergovernmental Conference with Albania next week. "The political agreement between the 27 EU member states on the issue of Albania's integration has already been reached and the holding of the Intergovernmental Conference next week is a fact," said Balla.