Politikë

Rama in Holland Conference with Rutte: Open Balkans, urging Serbia to harmonize with EU sanctions

Rama in Holland Conference with Rutte: Open Balkans, urging Serbia to harmonize

Prime Minister Edi Rama, who is in the Netherlands, in a joint press conference with Prime Minister Mark Rutte, has stated that the Open Balkans has helped to encourage Serbia to harmonize with EU sanctions against Moscow.

Rama in Holland Conference with Rutte: Open Balkans, urging Serbia to harmonize

"Regarding the Open Balkans, - I have spoken with Mark and other leaders, something I have also said publicly, - yes, the Balkans is the most vulnerable part of the chain that can be affected and far from being broken as a result of the war in Ukraine and on the eastern side. Why? Because Russia has a clear influence inside. There are some traditional ties, so I believe that we should take Serbia with us and not let it go the other way. So the Open Balkans has helped and so has the attitude to say things, to encourage Serbia to become a part and harmonize with the sanctions, but on the other hand to understand that it needs time and this is the right attitude . I also thank Mark for pointing out a point and I'll wrap it up here. The Open Balkans is also about creating within the region a functional space of the EU with the four functional freedoms of movement of people, capital, goods and services, which is a space of peace. Therefore, this will help us to be, to be seen and to be considered as more mature countries to join the EU when the time comes," said Rama.

Rama in Holland Conference with Rutte: Open Balkans, urging Serbia to harmonize

Kryeministri holandez Rutte, u shpreh se roli i Kryeministrit Rama në Ballkan i ka shërbyer stabilitetit.

“Për nismën Ballkani i Hapur, gjithçka që mund të bëhet dhe Edi Rama është një nga udhëheqësit më me përvojë në rajon dhe e kemi diskutuar gjatë se çfarë po ndodh në rajon, por po kështu edhe brishtësinë ndonjëherë të marrëdhënieve midis vendeve të rajonit, mendoj se nën udhëheqjen e tij fakti që kjo nismë ka ecur përpara, është tejet pozitive. Unë do të përgëzoja dhe do të rekomandoja çdo lloj ëatforme që bën vendet të diskutojë si diçka pozitive dhe kjo është mënyra për shumë vende të Ballkanit Perëndimor që të diskutojnë çështje të interesit të përbashkët dhe mendoj që ideja është për të ecur në një zonë të lirë tregtare midis vendeve dhe kjo në vetvete do të ndihmojë në mënyrë të jashtëzakonshme për zbatimin e akteve të BE-së dhe kjo ndihmon në mënyrë të jashtëzakonshme kur çelen kapitujt e negociatave. Çka nënkupton që përshpejton procesin e anëtarësimit, por po kështu ndihmon për tu siguruar që tensionet të mos bëhen të papërballueshme. Kjo kërkon lidership, jo se e kam në krah, por po të shihni rajoni për momentin, drejtuesi më me përvojë që ka marrëdhënie të mira me të gjithë është ky burri që ka ditëlindjen sot,” tha Rutte, duke uruar kështu kryeministrin Rama edhe për ditëlindjen.