Politikë

Rama for the Dutch newspaper: the EU has lost two crises without taking a single step forward, the war is the third chance

Rama for the Dutch newspaper: the EU has lost two crises without taking a single

Prime Minister Edi Rama gave an interview to the Dutch newspaper 'Volkskrant', where he spoke about the European Union, the progress of Albania, as well as the relationship with the Netherlands.

Full Interview:

"The Dutch know how to 'kill' you softly" - says Edi Rama (58 years old), who, like MarkRutte, is a veteran of European politics, since he has been competing at the highest level of politics for almost ten years. He has also experienced and witnessed the time when NATO faced great difficulties during the time of President Trump. But this is where the similarity between the two ends: for seven consecutive years, Rama fought for the recognition of his country as a candidate for EU membership, and in several cases encountered the Dutch blockade. And yet hatred is the last thing that can linger in Rama's heart, on the contrary: Rutte and Rama have gained the utmost respect for each other and will launch a joint plan in the coming months to promote President Emmanuel Macron's idea of ??a 'community' political'. (which unites EU countries). with non-member states.

"It was Markuai who suggested it. For the first time, an EU member and a non-EU member will work together on the future of Europe. This brings two extremes together. We had to go through all the rings of hell to get to the heart of this country and MarkRutte", says Rama during a conversation at Hotel DesIndes. "But now he's taking steps forward and that's fantastic. The result of a very tough love (toughlove).'

In 2020, the light was finally given the green light for the accession negotiations that North Macedonia (application for candidate status: 2004) and Albania (application for candidate status: 2006) must complete before joining the European Union . But for the past two years, the actual start of these negotiations, a process that also takes years, has been blocked by Bulgaria. Now a breakthrough appears to be on the horizon.

"Great literary novels can be written about the enlargement of the EU"

“Samuel Beckett e ka bërë tashmë këtë gjë: ka shkruar “Duke pritur Godot’. Rasti i Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë është një rast i artit që imiton jetën reale. Ne jemi si Vladimiri dhe Estragoni, duke pritur Godot. Në momentin e duhur, Vladimiri i thotë Estragonit: "A do të shkojmë?" Përgjigja: "Le të shkojmë". E pastaj askush nuk lëviz. (qesh) Ky është Bashkimi Evropian” – thotëRama.

Një numër të caktuar politikanësh nga Haga të cilët ju kanë shpjeguar se vendi juaj duhet të bënte ende disa hapa përpara.

“Ishte një rrugë e vështirë, por ky qëndrim na ka ndihmuar të hakmerremi duke vrapuar edhe më shpejt. Kështu dëshmuam se ishim shumë më mirë se sa ata besonin. Ky është ngushëllimi im. Por politika e BE-së po përcaktohet gjithnjë e më shumë nga egoizmi kombëtar. Gjithnjë e më pak ka rëndësi se çfarë bëni, dhe gjithnjë e më shumë se si ndihen të tjerët kur marrin një vendim. Dhe gjithmonë ka një vend që kundërshton. Opozita bullgare ndaj Maqedonisë së Veriut është shembulli më i hapur. Holandezët dinë të ‘të vrasin’ në mënyrë të butë, por me bullgarët nuk është një vdekje e butë.” (qesh)

Si funksionon ky varianti'i butë' holandez?

“Pastaj ata na thonë se nuk je gati, sepse ata vetënuk janë gati, e kjo histori vazhdon përgjithmonë. Atëherë duhet të jesh i durueshëm dhe ta detyrosh veten për një ringjallje çdo herë. Sigurisht kur Komisioni Evropian dha dy herë sugjerime pozitive, pas së cilës ato këshilla përfunduan në mulli të interesave kombëtare në Këshill, ishte shumë zhgënjyese. Tani marrëdhëniet tona me Holandën janë të shkëlqyera. Respekti që marrim tani ishte i paimagjinueshëm për ne disa vite më parë. Në atë periudhë u ndjemë vërtet të shtrydhur dhe të padëshiruar.”

A mund të luajë një rol edhe frika nga një BE që është shumë e madhe?

'E sigurt që po! Nëse BE është neurotikeme 27 në numër, si do të funksionojë me 33 vende? Me gjashtë vende të Ballkanit, më të çmendurit në Evropë? Si edhe të gjithë të kenë një veto. E kuptoj këtë pikë, si dhe kur sheh një vend që funksionon mirë si Holanda, e kupton. Çfarë familje do të funksiononte nëse gjyshërit, prindërit, fëmijët dhe nipërit në tryezë do të kishin të gjithë të njëjtën fuqi dhe nipërit një veto? Kjo është e pamundur.'

Ju e mbështesni idenë e Macron për një komunitet politik jashtë BE-së.

“Jam mbështetës i madh. Sepse edhe pse nuk jemi ende anëtare të BE-së, ne jemi evropianë. Ata nuk mund të vendosin për këtë në Berlin apo Hagë. BE-ja është i vetmi ent politik në histori me kufi të jashtëm dhe kufij të brendshëm. I gjithë Ballkani Perëndimor shtrihet brenda këtyre kufijve të brendshëm. Ashtu si stomaku juaj nuk mund të komunikojë me pjesën tjetër. Secili vend duhet të gjejë rrugën e tij drejt BE-së, por kolektivisht ne duhet të jemi më të lidhur”.

Çfarë duhet të bëjë BE-ja me Serbinë, anëtare kandidate, e cila sapo ka nënshkruar një kontratë nafte me Rusinë?

“Kini shumë kujdes dhe mos pyesni verbërisht se çfarë nuk mund të japë Serbia. Serbia nuk mund të heqë qafe shpejt varësinë e saj kryesisht nga gazi rus, por votoi kundër pushtimit të Rusisë tre herë në Kombet e Bashkuara. Kjo është unike dhe e re, askush nuk e priste këtë. Por Ballkani mbetet një zinxhir i pambrojtur. Lufta në Ukrainë mund të prishë lehtësisht stabilitetin – dhe madje të çojë në konflikt të hapur.”

A është ri-pushtimi i Ukrainës nga Rusia një pikë kthese?

“Lufta e detyron BE-në të bashkohet, por është gjithashtu një test i madh stresi. Pyetja është nëse njësia do të ruhet. Putini përdor mungesën e ushqimit si një armë vdekjeprurëse. Ai dëshiron të ushqejë urinë në Afrikë dhe të dërgojë një rrymë të re refugjatësh drejt Evropës. Nuk shoh asnjë hezitim tek liderët politikë, por dyshime të opinionit publik. Unë jam i shqetësuar për njerëzit në vendet e pasura dhe aftësinë e tyre për të mbetur të përfshirë në këtë luftë. Vazhdojnë të thonë: 'Nuk më intereson inflacioni dhe benzina e shtrenjtë, nuk dua që Rusia të fitojë'? Përveç konfrontimit ushtarak, Putini po fokusohet gjithashtu në dallimet në qëndrueshmëri. Pragu i dhimbjes për Rusinë është shumë më i lartë – dhe lufta vendoset mbi këtë.”

Cili është aspekti më i rëndësishëm i transformimit masiv të vendit tuaj?

“Liria për të zgjedhur vetë. Për shekuj kemi jetuar nën çati që nuk i kemi zgjedhur vetë. I imponuar nga regjimet perandorake, regjimet e huaja. Hera e parë që shqiptarët mund të zgjidhnin vetë ishte kur vendosën të linin pas komunizmin dhe të bashkoheshin me Evropën. Në këtë kuptim, Evropa është për ne një fe – dhe një burim njohurish për tranzicionin drejt një shteti demokratik”.

Ti je artist, po ashtu edhe babai yt. Ai ndërtoi monumente në kohën e komunizmit. Cilin monument do të dëshironit të linit pas?

"My father was an official sculptor of the regime. He believed in communism, at first, I think. But my luck is that when he started to lose his faith, he made room for me to have my faith. That's how we ended up under one roof: a quiet communist and a very loud anti-communist; a realist artist and a very anti-realist artist. He has left several monuments for eternity, such as the monument of the independence of Albania. I would like to leave what my father said: in the end it is the good memory that counts. When people tell you he tried, he did this or that rule - that's enough for me."