Politikë

Rama in front of journalists for Kosovo! Here are some of the hottest questions

Rama in front of journalists for Kosovo! Here are some of the hottest questions

We have selected the most important and perhaps the hottest questions for Prime Minister Edi Rama.

A conference with a lot of pace, tension, strong questions, and immediate answers

ABC: From your recent statements, it seems as if there is a new climate in your relationship with Kosovo, it is the result of the lack of justice in EU diplomacy, are you looking at the conflict in the north through the eyes of Kosovo or Albin Kurti in relation to internationals has it changed and improved?

Rama: Your ability to turn them into soap operas where there should definitely be cracks of love and cries of hatred between people in such serious matters is impressive. I haven't changed anything. A thousand times to go back, a thousand times I would say the same things. There is neither a new climate, nor an old climate, neither with people nor with emotions. This has to do with strategic attitudes and actions to advance a particular strategy. It's not a strategic move to call me Vučić's brother, it's all emotional, because those who tell me still have fresh memories of the barbarism of the dictatorial regime in Belgrade. I'm here for strategic postures, not emotional confrontations.

A2CNN: You said that it is time for KFOR to take control of the North of Kosovo? On June 19, you wrote on Twitter that if the situation worsens by returning KFOR to the top of the work, then goodbye for who knows how long formal state control over the entire territory and enjoy a republic of KFOR in the Republic of Kosovo?

Rama: We are not there yet, but we can go there, definitely. You see what happens. This is something that does not require any special wisdom or talent to see the future. You only need to focus on the historical line and the line of behavior of the actors in the field to understand how things can go. So we are not there yet, but if there is no response today, we will go there. With Facebook and armchairs in media nightclubs, you can launch planes, helicopters, missiles and go destroy the enemy once and for all. In the reality of today's geopolitics and confrontation, work with strategy and work with wisdom and diplomacy. Kardshillek is an expression of responsibility, so don't do to me like those who say you call him a criminal why not call him a terrorist, because you are Vucic's brother.

Birn: A keni bërë tentativa për të ndërmjetësuar bisedime mes Kosovës dhe Serbisë? A jeni gati të bëni ndërmjetësin duke shfrytëzuar dhe samitin e Berlinit? A mund të shfrytëzohet Samiti i Berlinit në Tiranë për të ndërmjetësuar një bisedim mes palëve?

Jo asnjëherë. Asnjëherë. Unë nuk mund të bëj ndërmjetësim midis Kosovës dhe Serbisë, sepse unë jam në konflikt të hapur interesi. Pavarësisht se për disa unë jam "vllau i Vuqiqit", po edhe Vuqiq e di shumë mirë që unë jam në konflikt të hapur interesi dhe nuk mund të bëj ndërmjetësim.

Vizion Plus: Kur dëgjojmë presidentin Vuçiç që thotë se deri sa të vdesë serbi i fundit nuk do ta njohim pavarësinë e Kosovës, a është i mundur dialogu mes Kosovës dhe Serbisë për aq kohë sa në krye të këtij shteti qëndron një president i tillë...?

Rama: E di sa njerëz kanë thënë deri sa të vdes nuk do bëj këtë e nuk do bëj atë dhe e kanë bërë.

Apo do të kërkohet një lider më i moderuar për të mundësuar dialogun? Dhe e dyta kur dëgjoni këtë deklaratë, a i jepni të drejtë Albin Kurtit dhe të gjithë paraardhësve të tij që e refuzuan Ballkanin e Hapur dhe duket se kanë pasur të drejtë?

Rama: Njëmijë herë po të kthehesha, njëmijë herë do ta bëja nga e para. Siç e kam thënë edhe më parë fokusi tek procesi i Berlinit nuk do të thotë që ne nuk do të kemi aktivitete të tjera trilaterale, katërlaterale, si të jenë. Kjo nuk diskutohen fare, fare... Unë habitem pse m`i bëni këto pyetje. A nuk do të ishte mirë të ishte një lider më i moderuar në Serbi? Po mo patjetër. Po çfarë buron nga kjo dëshirë? Buron një politkë. Mund të bëhet një politikë mbi këtë dëshirë? Do ishte bërë ndonjëeherë paqe në ndonjë vend të botës po të ishin nisur nga dëshira të tilla që shiko se aty do ishte mirë të ishte dikush tjetër për të bërë paqe. Mbase s`do vijë kurrë ai njeri. E ti çfarë do bësh? Do tërheqësh këmbën zvarrë? Paqja nuk bëhet për interesin e Serbisë. Paqja bëhet për interesin e shqiptarëve. Procesi i normalizimit dhe ndërtimit të marrëdhënieve me Serbinë, për mua, për Shqipërinë, është strategjik. Nuk është për Serbinë. Serbia ka interesat e veta. Nuk diskutohet. Do ishte mirë të ishte dhe një tjetër më i mirë se unë. Po deri sa të jetë ai jam unë. Nuk është kjo logjika. Prandaj ju them. Shikoni filmin Golden.

Klan News: Së fundmi keni dënuar disa veprime nga Serbia. A keni pasur komunikim me Vuçiç dhe ia keni shprehur edhe atij personalisht apo marrëdhëniet vijojnë të jenë të ngrira? Dhe çfarë doli jashtë parashikimeve në zhvillimet mes Kosovës dhe Serbisë duke qenë se edhe ju vetë e keni pasur bindjen se nuk do të ketë asnjë të shtënë?

Rama: Unë nuk kam thënë nuk do të ketë asnjë të shtënë. Unë kam thënë të kundërtën. Kam thënë që veriu i Kosovës mund të degradojë. Mund të kthehet në Donbas. Dhe Dombasi është me të shtëna. Nuk është me sherre kafenesh. Unë kam thënë nuk futet dot ushtria serbe, ushtria e rregullt serbe nuk futet dot në Kosovë. Dhe e them prapë. Pyetja e parë është vazhdim i pyetjes që bëri kolegia që ke në krah. Marrëdhënie të ngrira, marrëdhënie të shkrira. Unë jam kryeministër i Republikës së Shqipërisë. Jo se nuk e dini, por sepse marrëdhëniet në këto nivele janë marrëdhënie që kalojnë nga pikësynimet strategjike, nga interesat kombëtare, nga nevoja e vendit që unë kam privilegjin të udhëheq. Kështu që presidentin e Serbisë, as nuk e zgjedh dot unë, as nuk e zgjedh dot Albin Kurti, as nuk e zgjedhin dot të gjithë ata që do të donin të ishte dikush tjetër.

We can't even pack up Serbia and leave for another continent, and we can't even collect our luggage and leave for another continent. Whether we like it or not, Serbia is right next door to us. The choice is very clear. Albania has no reason other than a thousand and one reasons that come from its national strategic interests and its obligation to be a better country for its children to seek final peace through dialogue.