Qyteti

Ukrainian children and mothers sheltered in Albania celebrate Orthodox Easter

Ukrainian children and mothers sheltered in Albania celebrate Orthodox Easter

Orthodox Easter was also celebrated by Ukrainian citizens, children and mothers sheltered in Albania due to the war. The celebration was joined today by the Mayor of Tirana, Erion Veliaj, the US Ambassador to our country, Yuri Kim, and the Ambassador of Ukraine, Volodymyr Shkurov, who attended a rich artistic program with traditional Ukrainian songs, to continue later with lunch hosted by the Municipality of Tirana for this special day.

Ukrainian children and mothers sheltered in Albania celebrate Orthodox Easter

Mayor Veliaj stressed that the message conveyed by Easter is that right and love triumph over evil.

"Christ is risen is probably the strongest message of the day. Today we remember Christ, we remember believers, we remember faith, but the message is more than religious, the message is also political. Like Christ on the cross, we are surrounded by people, authorities, or states who want to see us on the cross. There is power, there are people, who want to see us nailed, subjugated, possibly dead. "But the message of Easter is that right always triumphs - good and love triumph over every evil," he said.

Ukrainian children and mothers sheltered in Albania celebrate Orthodox Easter

Veliaj expressed confidence that Ukraine will rise stronger than it was before the war.

“Mund të ketë disa fuqi që në dukje shfaqen më të forta, që sillen sikur janë të tilla me arrogancë, që i shtypin të tjerët. Por, këto fuqi janë si betoni - Në dukje të forta, por të vdekura, nuk kanë jetë! Ne jemi si kjo pema, që lulëzojmë mbi të fortën, mbi të keqen, ngrihemi më të bashkuar e më të dashur me njëri-tjetrin. Në këtë ditë Pashke, ku ne kujtojmë ringjalljen e Krishtit, ringjalljen dhe fitoren e së mirës mbi të keqen, është një kujtesë se Ukraina do të fitojë. Ukraina do të ngrihet më e fortë seç ishte përpara dy muajsh”, tha kreu i Bashkisë.

Ukrainian children and mothers sheltered in Albania celebrate Orthodox Easter

Kryebashkiaku siguroi se pavarësisht faktit se Shqipëria është një vend i vogël, ajo dhe aleatët e saj do ta mbështesin Ukrainën.

“Nuk ka rëndësi nëse jemi një vend i vogël si Shqipëria apo një vend i madh si Amerika sepse për të mbështetur Ukrainën jemi të gjithë bashkë. Ashtu si dy klerikët tanë këtu, nëse veshim rrobat e shërbesës përditë, nëse mbajmë dorezat kur gatuajmë shërbesën, apo nëse kemi kujdesin e shërbesës ku rritim fëmijët, ashtu edhe secili prej nesh është thirrur të shërbejë derisa kjo betejë të fitohet. Jemi këtu për të mbajtur fjalën, ashtu siç do të mbajmë fjalën për të gjithë mbështetjen ndaj Ukrainës”, deklaroi Veliaj.

Ndërsa, ambasadorja e SHBA, Yuri Kim, nënvizoi se në këto çaste të vështira, të gjithë zemrat anembanë botës rrahin bashkë me ato të qytetarëve të Ukrainës.

“Ka shumë pak ditë kaq të fuqishme dhe simbolike sa ç’janë Pashkët. Ky është një moment kur ne festojmë triumfin e Krishtit mbi Djallin, të dritës mbi errësirën, të shpresës mbi dëshpërimin. I ndjeva të gjitha këto kur pashë fëmijët, duke kërcyer, sapo mbërritëm këtu. Ky është një moment i errët dhe mbrëmë, kur munda të shkoja në kishë për të festuar meshën e Pashkës, në momentet kur të gjithë i kishim ndezur qirinjtë, mendova se si të gjitha zemrat tona anembanë botës rrihnin së bashku, si një zemër e vetme, bashkë me zemrat tuaja dhe të gjithë Ukrainës”, theksoi Kim.

The Ambassador of Ukraine to Albania, Volodymyr Shukrov thanked the Albanian citizens and the Municipality of Tirana for the support they have given to the Ukrainian people in these difficult moments that their country is going through. For more than a month, with the mediation of the Municipality of Tirana, many citizens who left Ukraine, mainly women and children, have found refuge in Albania.