Qyteti

'It costs me more to stay home than to come to Tirana on weekends'. Veliaj's conversation with the Speaker of the Italian Parliament

'It costs me more to stay home than to come to Tirana on weekends'.

The Speaker of the Italian Parliament, Roberto Fico has visited Albania 20 times. Why? Because, according to him, it costs him less to come to Tirana, than to stay home during the weekends.

A conversation with him was revealed today by the Mayor Erion Veliaj, during the inter-ministerial meeting with the Ministers of Tourism of the Western Balkans.

'It costs me more to stay home than to come to Tirana on weekends'.
Roberto Fico

"A few days ago we had the Speaker of the Italian Parliament, whom I did not know before, I thought he was coming to Tirana for the first time. Said, not in fact it is my first time as Speaker of Parliament, but my 20th time. I said: How did you come to Tirana, 20 times? I calculated, he said, with the woman who costs me more to stay home on the weekend, than to be in Tirana. It means that if I am in Rome or Milan and with today's energy prices, the cost of oil takes me 50 - 60 euros to go to a good restaurant, plus extremely high prices for food and drink, I come says "in Tirana with 20 euros, eat like in Italy, drink like in Italy with 1/3 of the price", said Veliaj.

In 2019 in Tirana there were more tourists than residents. And this is not a little for a sealess capital.

“Për një qytet që s’ka det dhe që nuk është le të themi një qytet klasik, nuk është Parisi, pra nuk është Athina, nuk është qytet mijëra vjeçar. Në fakt kryeqyteti ynë është vetëm 102 vjet por ka lindur një lloj turizmi i asaj që quhet City-Break, pra pushim –qytetas”, tha Veliaj.

Veliaj tregoi edhe anektodën e devesë, si për të bërë një paralelizëm me rëndësinë që promovimi i Shqipërisë dhe gjithë rajonit për turizëm, ka.

View this post on Instagram

A post shared by Tiranapost (@post.tirana)

"Jam i kënaqur që ju shoh sot këtu. Unë në fakt doja ta nisja me një anektodë me dy tregtarët beduinë, në Afrikën e Veriut, në Sahara. Po shkonin nga një oaz në tjetrin. Njëri prej tregtarëve i drejtohet tjetrit. E shikon devenë time? Po, çfarë ka deveja jote? Deveja ime, është më e mira në botë, i përgjigjet ai. Po si mund të jetë deveja më e mirë në botë? Të gjitha devetë njësoj janë. Jo, jo, jo, deveja ime është speciale. Deveja ime mund të ecë 100 milje, pa bërë asnjë pushim në Sahara. Kjo është e pamundur, vërtet? Po, i kthehet tregtari. Po jo vetëm kaq. Ajo mund të mbijetojë deri në 100 ditë pa ushqim. Pra, 100 milje pa pushim, 100 ditë pa ushqim, ç`mund të bëjë tjetër deveja jote? Ajo duron 100 ditë pa ujë, në Sahara. Uau, e pabesueshme. Sa do për të ta blerë këtë deve? Jo, jo nuk e shes devenë time. Oh, të lutem, çdo gjë e ka një çmim. Sa do? Për ty, meqë je miku im, 1 milion euro. Tregtari tjetër bën llogaritë, çfarë do kursente nga ushqimi, uji, me kalimin e viteve do t`ia nxirrte paratë kësaj blerjeje. Kështu që e bleu devenë. Tani e imagjinoni vetë se ç`ndodhi. U takuan një muaj më vonë, në një oaz tjetër dhe ai që bleu devenë ishte i inatosur. I tha tregtarit tjetër: Je shumë maskara. Më gënjeve! Ia kthen tjetri. Çfarë problemi ka? Jo, s`ka asnjë problem me mua, por me devenë tënde që më shite. Çfarë nuk shkon me devenë time? Ha si një derr, pi pa pushim dhe duhet ta shtyj unë sa herë që duhet të lëvizë. Nuk është ashtu siç ti më the se ishte. Tregtari i përgjigjet: Kurrë mos fol keq për devenë tënde, se nuk do jesh kurrë në gjendje ta shesësh pastaj. Ballkani është deveja jonë dhe e ne e dimë që s`është perfekt, por detyra jonë, e Majlindës dhe kujtdo tjetër, është ta promovojmë atë" tha Veliaj.

The meeting was organized by the Regional Cooperation Council (RCC), under the motto "Balkans We live, You will love it".