Qyteti

The European Parliament gives Tirana the title of 'European City of Sport 2023'

The European Parliament gives Tirana the title of 'European City of Sport

Tirana is officially the "European City of Sports" for 2023. The Mayor of Tirana, Erion Veliaj, received the title in a special ceremony at the headquarters of the European Parliament in Brussels. Veliaj was also accompanied by the head of the Parliamentary Group of the SP, Taulant Balla, the President of KOKSH, Fidel Ylli and the Deputy Minister of Education and Sports, Endri Hoxha.

The European Parliament gives Tirana the title of 'European City of Sport

"I thank all those who have contributed to this success story, since there are hundreds of cities that apply for these titles. This is the biggest sporting event that takes place in the European Parliament. I want to thank our parliamentary group, the deputies, Taulant Balla, the chairman of the group; I want to thank the right-wing European deputies, especially the Vice President of the European Parliament, from the right - unlike Albania, here the left and the right cooperate for good works, to move forward. This is an example that we should follow. But, what is most important, I want to thank all our sports structures, starting from the Sports Directorate of the Municipality of Tirana, Sport Club Tirana, which will host most of the activities next year. I want to thank with all my heart the Olympic Committee, Fidel, the Ministry of Tourism and Sports, Ertrid, Evis. As a family of champions, we will produce a super success for our Tirana," said Veliaj.

Ai shprehu bindjen se viti 2023, që do t’i kushtohet tërësisht sportit në kryeqytet, do të jetë një parapërgatitje e mirë për Shqipërinë në Lojërat Olimpike 2024 dhe ato Mesdhetare.

Nga ana e tij, kreu i Grupit Parlamentar të Partisë Socialiste, Taulant Balla tha: Po të kemi parasysh se, në vitin 2022, Tirana ishte Kryeqyteti i Europës për Rininë, dhe në fakt, si kryeqytet i tillë ka mikpritur aktivitete shumë të rëndësishme, duke mos harruar finalen e rëndësishme të Ligës së Konferencës së 25 majit në Tiranë, shpallja këtu, në selinë qendrore të Parlamentit Europian, në Bruksel, e Tiranës ‘Qyteti Europian i Sportit’ është një mesazh shumë i rëndësishëm për gjithë atë që po ndodh, transformimin e rëndësishëm që Tirana po përjeton dhe me një fokus të veçantë tek sportet. Viti 2023 do ta gjejë Tiranën me projekte të mëdha të zhvillimit të fushave sportive, jo vetëm në atë që është sporti më i dashur, futbolli, por edhe në plot sporte të tjera, që lidhen me aktivitetin olimpik. Ringjallja e aktivitetit olimpik në Shqipëri është gjëja e duhur. Prandaj, gjej rastin ta uroj Erion Veliajn dhe Bashkinë e Tiranës për punën e shkëlqyer. Vlerësimi për ta shpallur Tiranën ‘Qyteti Europian i Sportit’ lidhet me politikat e ndërmarra nga bashkia dhe me vizionin e zhvillimit të qytetit të Tiranës, jo vetëm si kryeqytet i Shqipërisë, por tashmë si një kryeqytet i sportit evropian.