Qyteti

The city that billionaires want to build

The city that billionaires want to build

The Silicon Valley billionaires behind the secret $800 million Northern California land purchase have finally released some details of their plans to build a new green city. But to finalize these plans, they will have to convince skeptical voters and local leaders.

After fending off criticism for years, Jan Sramek, the former trader at investment bank Goldman Sachs who is leading the effort, recently launched the project's website, California Forever. It says the project offers "a chance for a new community, good-paying jobs, solar farms and space" in Solano, a rural county between San Francisco and Sacramento. 450,000 inhabitants currently live in this county.

The city that billionaires want to build

He has also begun meeting with key politicians representing the area, who have been trying for years, without success, to find out who is behind the mysterious company Flannery Associates LLC, which has bought up large tracts of land, becoming the largest landowner in this county.

A list of prominent Silicon Valley entrepreneurs and venture capitalists are backing the project, including philanthropist Laurene Powell Jobs, LinkedIn co-founder Reid Hoffman, and venture capitalist Marc Andressen. The New York Times first reported on the group of investors and their plans.

California Forever, which is Flannery's parent company, has purchased over 202 square miles of farmland in Solano County since 2018, mostly in the southeastern part of the county. The parcels purchased stretch from Fairfield to Rio Vista. According to the website, Sramek fell in love with the area when he went fishing there, and he and his wife recently bought a home in the county for their family.

Një sondazh që banorët pranuan së fundi sugjeroi se krijimi i komuniteti me dhjetëra mijëra shtëpi dhe hapësira për ecje do të funksiononte me energji të gjelbër dhe është i financuar krejtësisht nga sektori privat.

Por, për të ndërtuar diçka që i ngjan një qyteti në zonën që tani është tokë bujqësore, grupi i investitorëve fillimisht duhet të bindë votuesit e Qarkut Solano. Kjo hapësirë ka qenë e mbrojtur si tokë bujqësore që nga viti 1984 . Zyrtarët lokalë dhe federalë ende kanë mëdyshje me qëllimet që ka grupi.
Dy kongresistë nga kjo zonë për vite të tëra kanë tentuar të zbulojnë nëse armiqtë e huaj apo investitorët qëndronin pas blerjeve në masë të tokës rreth një baze ajrore të forcave amerikane, që është vitale për sigurinë kombëtare, dhe ekonomia lokale është e zemëruar që Flennary ka mbajtur të fshehur identitetin për kaq gjatë. Në ueb-faqe u tha se projekti do të financohet 97 për qind nga investitorët amerikanë dhe pjesa tjetër janë nga Mbretëria e Bashkuar dhe Irlanda.
Grupi investues tha se mbajtja sekret e identitetit ishte e nevojshme derisa u ble tokë e mjaftueshme, në mënyrë që të shmangeshin spekulimet, por tani grupi është i gatshëm të dëgjojë mendimet e banorëve të Solanos, përmes sondazhit të dërguar me email dhe të krijojë një bord këshillues për komunitetin. Sondazhet e kaluara kanë treguar se prindërit ishin të shqetësuar më së shumti për të ardhmen e fëmijëve të tyre, u tha në ueb-faqe.

The city that billionaires want to build

Kalifornia ka shumë nevojë për strehim, veçmas për shtëpi të përballueshme për mësuesit, zjarrfikësit dhe punëtorët e sektorit të shërbimeve. Por, qytetet dhe qarqet nuk po e dinë se ku të ndërtojnë, pasi banorët e lagjeve ekzistuese janë shprehur kundër shtëpive të reja, pasi kanë argumentuar se do të bllokonin rrugët e tyre dhe të prishnin mënyrën e jetës së tyre të qetë.
Në shumë mënyra, Qarku Solano është ideal për ndërtim.

Ky qark gjendet 97 kilometra në verilindje të Sanfranciskos dhe 56 kilometra në jugperëndim të kryeqytetit kalifornian, Sakramento. Shtëpitë në Solano janë në mesin e shtëpive më të përballueshme në zonën e Bregut të San Franciskos dhe sipas të dhënave të muajit të kaluar, çmimi mesatar për një shtëpi në këtë zonë ishte 600.000 dollarë.
Por, Princess Washington, kryetare e Qytetit Suisun, tha se banorët me qëllim kanë vendosur të mbronin hapësirat e hapura dhe të mbajnë të pacenueshme zonën përreth bazës ajrore Travis, duke pasur parasysh rëndësinë që ka baza.

Ajo tha se dyshon se qëllimi i vërtetë i grupit ishte “krijimi i një qyteti për elitën”, duke u fshehur pas nevojës për më shumë strehim.
Hoffman dhe Andreessen nuk u përgjigjën për koment, sikurse Jobs përmes biznesit të saj, Emerson Collective.

Zhvilluesit e projektit thanë se do të mbrojnë bazën ushtarake dhe fermerët, të cilët mund të vazhdojnë të punojnë në tokën e tyre.
Flannery ka blerë pothuajse të gjithë tokën përreth qytetit të vogël, Rio Vista, tha kryetari i qytetit, Ron Kott.

Ai tha se dyshon që njerëzit më në moshë, që përbëjnë gjysmën e 10.000 banorëve të qytetit, janë në favor të projektit për shkak të zhurmës, por tha se të tjerët ndoshta do të pëlqenin të kishin kujdes më të mirë shëndetësor, jetë nate dhe për të bërë pazar, që qyteti më i sofistikuar fqinj mund t’i ofrojë.

"If it's done right, I think there's a lot of opportunity for the county. Their tax revenue will increase greatly. Property values ​​are likely to increase in the surrounding area as well. Therefore, based on this, I think it is a good thing", said Kott.
"But, again, I think giving up the quality of life is unique to this area."

Tiranapost.al