Qyteti

World Cup trophy coming to Tirana, Veliaj: Sport unites people, our ambition is for community sports

World Cup trophy coming to Tirana, Veliaj: Sport unites people, our ambition is

The Mayor of Tirana, Erion Veliaj, present at the ceremony of arrival of the trophy of the tournament "FIFA World Cup" from Coca-Cola in Tirana, which will stop in 51 countries and territories. For the first time, the tournament will visit all 32 countries that qualified for the FIFA World Cup, inspiring fans around the world.

Veliaj gave the message that sport unites people and that everyone should learn from playing in the team. "I am happy to host the World Cup in Tirana. Inviolable to all of us earthlings, but vulnerable to those who are triumphant. Like Silvio Gaxaniga, the famous Italian sculptor, who not only created the World Cup, but also the UEFA Cup, then the Super Cup. An Italian artist, who while fantasizing about what a dignified trophy could be for those who are the best in the world, conceived the athletes who hold the world in their arms, the triumph of sport, team play, teamwork and of those who try, fall, and rise again. This great symbolism called the World Cup, is today in Tirana. It is one of the 1000 activities that Tirana hosts, as the European Capital of Youth ", said Veliaj.

The mayor said that during a conversation with Gilberto Silva, the former Brazilian footballer, now Ambassador of the FIFA World Cup Trophy Tournament, he realized how important it is that, to be a good athlete, you have to be initially a good man.

"Focusing only on the trophy or the result of the race, we forget that above all, in addition to being a good athlete, you have to be a good person. I believe we have ambitions to have elite sport, but above all we have an ambition to have community sport. Through sport we have good citizens. A child can learn theory in school, but as he learns in a team that life has both losses and victories, and this character game created by a good citizen is brought only by sport. "Sport unites people, it is a democratic space that teaches us character and we will hopefully be inspired by those who deal with policy-making, to spread this good practice that we started in Tirana with sports fields and open gyms throughout the country", added Veliaj.

Ambasadori i Turneut të Trofeut të “FIFA World Cup”, Gilberto Silva tha se ai është këtu për të mbështetur dhe për t’u dhënë shpresë të rinjve që endërrat e tyre mund të bëhen realitet.

“Uroj që kjo ndalesë këtu me trofeun, me të gjithë kohën që do të kemi këtu, shpresoj t’ju frymëzojë të gjithëve, gjeneratat e ardhshme në sport, në jetë, për t’i bërë ëndrrat e tyre realitet. Ne këtu jemi për t’ju mbështetur, për të dhënë më të mirën tonë për ju, me zemrën tonë, me shpirtin tonë, dhe shpresoj të gjithë ta shijoni sepse edhe ne do ta shijojmë shumë çdo minutë këtu”, tha ish-futbollisti Gilberto Silva.

Ndërsa, Luca Busi, Presidenti i Coca-Colas në Shqipëri, falenderoi kryebashkiakun Veliaj për mikpritjen e Kupës së Botës në Tiranë.

“Faleminderit zonjës ministre dhe kryebashkiakut të Tiranës që na mirëpriti në këtë ditë të sotme, për Kupën e Botës, origjinalen, dhe për të festuar këtë pasion të madh. Ne operojmë në Shqipëri prej 28 vitesh dhe tashmë ajo është kthyer shtëpia jonë. Unë u emocionova, kur skuadra kombëtare shqiptare mori pjesë në Evropianin e 2016-ës. Duke parë gjithë këta tifozë, gjithë këto shqiponja, që festojnë në tribunë, unë shpresoj që në edicionin tjetër të Kupës së Botës të realizohet ëndrra që Shqipëria të kualifikohet”, përfundoi Busi.

The Coca-Cola 2022 FIFA World Cup Trophy Tournament began with the first event in Dubai, where former FIFA World Cup winners Iker Casillas and Kaká came together to send the original FIFA World Cup Trophy on the trip his around the world before the world championship. Starting today, Coca-Cola invites the local football community to see the most famous symbol in football and to experience the true magic of the biggest and most anticipated sporting event in the world - the FIFA World Cup.