Qyteti

Veliaj gives medals to the world champion in wrestling: Thank you for raising the Albanian flag high

Veliaj gives medals to the world champion in wrestling: Thank you for raising

Zelimkhan Abakarov gave Albania its first gold medal in wrestling, being announced a few days ago as the World Champion in this discipline. As of today, Abakarov, a naturalized Albanian, was awarded the medal of appreciation from the city of Tirana, in a ceremony organized by the mayor Erion Veliaj, who said that he is proud of the result achieved in Belgrade.

"Said and Zelim, I am very proud of you! For all those who say 'where is this from' or 'where is that from', I want to remind them of the feelings we had as a society, when one of our weightlifters or an athlete competed for the Greek flag. We live in a global world, where until yesterday Albania was the country that was abandoned, today it is the country where there are success stories, as the new country not only of our two wrestlers, not only of Matvei Petrov, our gymnastics champion, or of the Italian athlete who he joined us with the ski team, or Briken and Luiza, who did not give up, they fought, and today, with better conditions, they emerge as champions", said Veliaj.

Then, he added that champions like Abakarov, Matvei Petrov, Brikeni or Luiza should be supported and not prejudiced.

“Kjo është për të shpjeguar ata (ndonjëherë janë të njëjtët) që shajnë ata që ikin, por edhe ata që vijnë. Duhet të shqetësohen më shumë për jetën e tyre, sesa për suksesin e atyre që sot valëvisin flamurin shqiptar dhe na bëjnë shumë krenarë. Ndonjëherë, njerëzit e papunë, japin mend për punët e të tjerëve, ndërkohë që njerëzit e talentuar janë shumë të zënë duke ngritur lart flamurin, në mos të vendit të tyre natyral, të vendit që kanë adoptuar me zgjedhje. Sot ka njerëz që zgjedhin të jenë pjesë e një skuadre që quhet ‘Team Albania’”, sqaroi Veliaj.

Mundësi Abakarov e mori shtetësinë shqiptare disa javë më parë, në prani të kryebashkiakut Veliaj, në një ceremoni betimi të organizuar nga Bashkia e Tiranës. Ndërkaq, Veliaj i përcolli mundësit falenderimet e kryeministrit Rama, i cili ndodhet për një vizitë në Nju Jork.

“Kryeministri ju çon shumë të fala. Ai ndodhet në Nju Jork, duke përfaqësuar Shqipërinë në një tapet tjetër, në atë të Kombeve të Bashkuara, dhe sapo të kthehet prej atij angazhimi, do të organizojmë një ceremoni në Kryeministri”, nënvizoi Veliaj.

Presidenti i Federatës Shqiptare të Mundjes, Selim Prizreni falenderoi në veçanti kreun e Bashkisë së Tiranës, Erion Veliaj për mbështetjen që ky i fundit i ka dhënë sportit.

"I want to thank Zelim for making us all Albanians proud. Of course, a big thank you to the president because he is one of the only ones who has supported the sport, he is one of the only ones who is doing something for the sport and I hope that this will continue, because we have one goal: in addition to the medal in the world championship, we aim for the medal at the Paris Olympics 2024. This is a promise that we made together with Zelim and I hope we will fulfill it", said Prizreni.