Qyteti

Veliaj inspects the work for the transformation of the Farka Lake Park

Veliaj inspects the work for the transformation of the Farka Lake Park

Farka Lake Park, the second largest in Tirana after the Artificial Lake, which has become a new attraction for tourism in the capital, will be revitalized through a new transformation project by the Municipality of Tirana. In addition to greenery and recreational spaces, the project envisages the construction of a running track and bicycle lane that will cross almost the entire linear line by the lake, thus putting the park in the function of sports activities.

Veliaj inspects the work for the transformation of the Farka Lake Park

The Mayor of Tirana, Erion Veliaj, has inspected the works being carried out, underlining the fact that this public green space with the new grounds and those being built, will serve everyone.

"All of Farka has turned into a construction site these days. I know one site passed the baton to another site, but I'm glad we kept our promise to the volleyball team. We have a sports hall in Farka, probably the best we have today in Tirana. I feel very good that at the capillary level we have gone to every alley", stated Veliaj.

According to him, Farka is a place of great contrasts, which includes the rural part and that part of Tirana that lives in the surroundings of Farka, Mullet, Petrela and Lundra.

“Roli i Bashkisë është që të bëjë një investim dhe të ndërtojë një infrastrukturë që të gjithë i bën të ndjehen të barabartë. Nuk ka rëndësi nëse dikush vjen nga fshati apo nga qyteti, nëse dikush është i pasur apo me ndihmë sociale, kur vjen në një hapësirë publike ndjehet i barabartë me të tjerët, ashtu siç në fakt kemi bërë edhe me Parkun e Liqenit,” tha Veliaj.

Veliaj inspects the work for the transformation of the Farka Lake Park

Kryebashkiaku i Tiranës solli në vëmendje se askush nuk mund ta imagjinonte vetëm pak vite më parë që në Liqenin e Tiranës do zhvillohej një event i përmasave të “Sunny Hill Festival”.

“Gjetëm një gjysmë parku të Liqenit, gjysma tjetër në fakt ishte tek ish-komuna Farkë. Parku i Liqenit Artificial, jo vetëm është dyfishuar si territor dhe si hapësirë,- janë mbjellë qindra mijëra pemë -, por edhe është shumëfishuar me evente kulturore dhe aktivitete sportive, një hapësirë që sot numëron mbi 250 mijë vizitorë”, bëri të ditur Veliaj.

Ai tha se kjo situatë sot ishte paimagjinueshme më përpara kur i gjithë Parku Liqenit ishte kthyer në një landfill.

“Sot jemi në të njëjtën situatë ku ne duam të ndërtojmë jo vetëm për 20 vitet e ardhshme, por ndoshta për 100 vitet e ardhshme e ku secili ka diçka për të bërë: Kush është i ri do të shkojë tek “Sunny Hill”; Kush është me fëmijë do të shkojë tek këndi i lodrave; Kush është i moshuar do luajë një domino dhe kush ka dalë për të pirë një kafe me familjen e vet të ketë mundësi ta ketë këtë shërbim. Të njëjtën gjë duam të bëjmë në Farkë,” deklaroi Kryetari i Bashkisë së Tiranës.

Bashkia e Tiranës do të marrë praktikat me të mira të projekteve të realizuara në Parkun e Liqenit Artificial dhe do t’i realizojë edhe në Parkun e Farkës.

“Do të marrim mësimet më të mira të Liqenit Artificial dhe do t’i implementojmë këtu, përveçse do të shtojmë edhe disa hapësira të tjera. Duke qenë se Amfiteatri ka funksionuar në mënyrë fantastike tek Liqeni Artificial, do ta realizojmë edhe në Farkë. Do të ketë dhe këtu korsi biçikletash dhe një hapësirë fantastike për ata që duan të vrapojnë apo të merren me sport”, sqaroi Veliaj.

Më tej, ai vuri në dukje se Bashkia e Tiranës ka filluar ta brandojë liqenin e Farkës si një hapësirë për eventet sportive.

“Triathlona e Tiranës dhe shumë aktivitete të tjera në not zhvillohen në Liqenin e Farkës. Uji ka qenë i pastër, por do të jetë akoma më i pastër tani që i gjithë liqeni do të rrethohet nga një sistem kanalizimesh, për t’u siguruar që asnjë ndotje nuk shkon në liqen”, tha Kryetari i Bashkisë së Tiranës. Ai shtoi se këto ndërhyrje do të mundësojnë që uji i liqenit të jetë “akoma më i pastër për Triathlonën, për aktivitetet e varkave dhe për këdo tjetër që ndoshta do të dojë edhe të bëjë plazh e s’i ka mundësitë ndoshta të shkojë në bregdet, por të ketë mundësi në një park publik të Tiranës, siç ndodh në fakt në shumë parqe publike”.

Veliaj tha se ky transformim do t’i rrisë vlerën edhe kësaj prone, si kudo ku është vënë dorë me investime në Tiranë, ndërsa një mesazh e kishte dhe për ata politikanë që nuk e shohin këtë transformim: “Unë e di që në Tiranën me 1 milionë banorë ka edhe njerëz toksikë, ka edhe politikanë përçarës. Ka nga ata që nuk shohin asnjë pemë të mbjellë, asnjë pastërti, nuk shohin asnjë aktivitet. Atyre s’kemi ç’u bëjmë. Duke sharë nuk mbillen pemët, nuk bëhet parku, nuk rregullohet liqeni, nuk mblidhen plehrat. Duke sharë e mallkuar çdo ditë e natë dhe duke përçarë njerëzit, nuk ka progres. Progres ka vetëm kur djersitesh në punë dhe kur sigurohesh që një vizion që e ke në kokë ta kthesh në një realitet që do i mbijetojë jo vetëm mandateve tona, por ndoshta edhe jetës sonë dhe do jetë këtu për brezat e gjeneratën e fëmijëve tanë. Këto janë ndërhyrje që do t’i gëzojë gjithë Tirana dhe do i japë qytetit një mushkëri të dytë që do jetë, në jetë të jetëve”, përfundoi ai.

In the new project, several interventions are foreseen that make the park of Farka even more attractive, such as a pedanolja, a playground, activities for children of the age group from 1 to 14 years old, as well as a picnic area in the entire surrounding environment, the area of amphitheatres, piers, floating platforms, fishing area, etc.