Qyteti

Veliaj: New public food market for Tirana farmers

Veliaj: New public food market for Tirana farmers

Tirana farmers will be relieved of the barriers set up for the sale of their products by private individuals. The Mayor of Tirana, Erion Veliaj, present at the conference "Women in rural development", stated that the food market monopoly will end with the largest public shopping center, which will be created in the Lundra area, where all farmers can sell their products.

"With the Ministry of Agriculture and ARDA, we have long been planning a food market without barriers. Today we are in a monopolistic situation in Tirana, as in Kashar there is a private market, which has set up a barrier, where it does not matter if it brings cabbage or strawberries, but pays for the coffers a tax that translates into costs for farmers, but also for the end user at the bread table. This monopoly must end. This is the reason why next to the shopping center in the Lundra area we are building the largest public food market, to ensure that the farmers of the crown of Tirana have a market without barriers ", said Veliaj.

Veliaj: New public food market for Tirana farmers

For this, he said that the municipality has taken the models of large Italian agri-food centers, which also serve to promote the products of farmers, both those who cultivate little and those who produce in bulk.

"I want to end this year by breaking the monopoly. First, we will have to set the rules in the market. To break these barriers for producers and then start encouraging them to produce more and to be affirmed even more ", said Veliaj.

He also said that production and food security have become global challenges today.

“Shumë prej dhimbjeve të kokës që i kanë filluar tani lidershipit evropian: nga do vijë gruri, nga do vijë misri, nga do vijnë drithërat, nuk ekzistonin përpara tre muajsh. Sot, krejt papritur, shumë prej gjërave që i merrnim të mirëqena, po kthehen në temë diskutimi. Sot që Shqipëria merr edhe drejtimin e Këshillit të Sigurimit në OKB, Kryeministri është në Nju Jork për këtë punë, krejt papritur një nga temat në agjendë, përveç luftës dhe ndalimit të saj, është edhe ajo e sigurisë ushqimore. Po bëhen seanca si do ushqehet bota në këtë realitet të ri”, tha ai.

Duke veçuar investimet në agroturizëm, Veliaj tha se ky është momenti më i mirë për Tiranën.

“Mjafton të bëni një rrugëtim vetëm në Luginën e Erzenit, duke filluar nga Krraba, Iba, duke vazhduar poshtë në Mullet, në Petrelë, duke ndjekur pastaj gjithë lumin në Baldushk, në Vaqarr, në Ndroq, derisa largohet nga territori i Tiranës, për të parë sa toka pjellore dhe sa shumë investim është bërë në sera. Sot kemi një incentivë të jashtëzakonshme, sidomos për agroturizmin dhe bujtinat. Më në fund, kemi përpjekjen më serioze në gjithë qarkun tonë për të thyer monopolin e një tregu privat, që kthehet nga inkurajues në frenues të sipërmarrjes, ndaj ky është një moment i mirë për Tiranën”.

Veliaj e mbylli fjalën e tij duke thënë se kryeqyteti prodhon sot afro gjysmën e GDP kombëtare.

"Today we are in a situation where, according to the latest statistics of INSTAT and the Bank of Albania, the economy of Tirana is as large as the whole of Albania in 2006. So, only one city in 61 municipalities produces all the economy that our country produced in 2006 Today we are over 48% of the country's GDP. This means that, if this works well in Tirana, it has practically worked well for half of the country, or for half of the country's economy, "concluded Veliaj.