Shëndeti

What foods strengthen the immune system?

What foods strengthen the immune system?

Can foods strengthen the immune system? If this thought has ever crossed your mind, you are not alone. When it comes to preventing infections, we know about exercise. Wash your hands thoroughly. Disinfect surfaces. Stay home if you do not feel well. But many of us remain unsure of what to eat to prevent our bodies from getting sick constantly.

It's easy to fall prey to the marketing gimmicks used by food brands. After all, it is comforting to think that there is only one superfood or supplement out there that can boost immunity and solve all of our health problems. But in reality, it is much more complicated than that.


WHICH FOODS STRENGTHEN THE IMMUNE SYSTEM?

Fruits

Fruits are one of the most nutritious food groups. Packed with vitamins, minerals and many different biologically active compounds, they can provide a great boost to your immune defenses. Every type of fruit has something to offer your health and well-being. To get the most out of it, be sure to include a whole plant rainbow in your diet.

Having said that, some fruits may have stronger immunosuppressive properties than others. Citrus fruits, such as oranges, lemons and lemons, are a perfect example of foods that can strengthen the immune system. They are widely recognized as one of the best sources of vitamin C, a nutrient routinely used to treat viral and bacterial infections. But this is not the only ingredient that makes them so effective. Citrus fruits are also rich in flavonoids, especially hesperidin. Hesperidin is a powerful antioxidant that fights inflammation and respiratory viruses.

vegetable

Nëse doni të forconi sistemin tuaj imunitar, një nga mënyrat më të mira është të përfshini më shumë perime në dietën tuaj. Ashtu si frutat, ky grup ushqimor ofron një dozë të madhe vitaminash, mineralesh dhe fitonutrientësh . Ato janë gjithashtu një burim i shkëlqyer i fibrave dhe prebiotikëve – komponime që ushqejnë bakteret e mira që jetojnë në zorrën tonë. Dhe mbajtja nën kontroll e shëndetit tonë të zorrëve do të ketë një ndikim të dobishëm në përgjigjet tona imune. Për të maksimizuar shanset për të qëndruar pa infeksion, përfshini shumë lloje të ndryshme perimesh në dietën tuaj.

Specat e kuq dhe djegës janë një burim i shkëlqyer i vitaminës C, pothuajse në të njëjtin nivel me frutat agrume. Ato përmbajnë gjithashtu një alkaloid të quajtur kapsaicin. Sipas një rishikimi të botuar në Critical Revieës in Food Science and Nutrition , kapsaicina ka veti të forta antioksiduese dhe anti-inflamatore dhe si e tillë, ka vlerën e mundshme klinike për lehtësimin e dhimbjes, parandalimin e kancerit dhe humbjen e peshës.

Perimet e kryqëzuara, të tilla si brokoli, lakra, lulelakra dhe lakrat e brukselit, gjithashtu mund të kontribuojnë në një sistem më të fortë imunitar.

Kërpudha

Ka pasur një interes në rritje për vetitë e kërpudhave që forcojnë imunitetin. Ky grup ushqimor siguron një sasi të madhe të selenit dhe vitaminave B, të cilat të dyja kanë një rol të rëndësishëm në shëndetin tonë imunitar. Për më tepër, kërpudhat përmbajnë një sërë proteinash shumë specifike imunomoduluese dhe kundër kancerit, siç përshkruhet në Journal of Autoimmunity.

Shumë lloje kërpudhash janë të dobishme për shëndetin tonë, por së fundmi vëmendja është drejtuar veçanërisht te kërpudhat shiitake. Sipas Journal of the American College of Nutrition , konsumimi i rregullt i shiitake përmirëson ndjeshëm prodhimin e qelizave të bardha të gjakut dhe antitrupave në trup.

Ushqimet e fermentuara

Ushqimi dhe pijet e fermentuara kanë një histori të gjatë. Ato ishin ndër produktet e para ushqimore të përpunuara të konsumuara nga njerëzit – dhe për shumë arsye të mira. Procesi i fermentimit përmirëson jetëgjatësinë, sigurinë dhe shijen e ushqimeve si kosi, turshitë, lakër turshi ose kimchi. Gjithashtu rrit vetitë e tyre ushqyese.

Shumë ushqime të fermentuara përmbajnë shtame të baktereve të gjalla të dobishme, shpesh të referuara si probiotikë . Probiotikët mund të stimulojnë funksionin e sistemit imunitar duke rritur toksicitetin e qelizave vrasëse natyrore, duke rregulluar prodhimin e citokinave pro-inflamatore dhe duke rritur numrin e qelizave të bardha të gjakut, sipas një studimi në revistën e Kontrollit të Ushqimit.

Ushqim deti

Kur bëhet fjalë për ushqimet që forcojnë sistemin imunitar, ushqimet e detit mund të mos jenë gjëja e parë që ju shkon në mendje. Por ky grup ushqimesh ka shumë për të ofruar. Peshku me vaj, për shembull, është një burim i madh i acideve yndyrore omega-3 , melatoninës, triptofanit dhe poliaminave. Sipas një rishikimi të botuar në Frontiers in Nutrition , konsumimi i rregullt i peshkut mund të çojë në shëndet më të mirë të zorrëve dhe një rrezik të reduktuar të zhvillimit të kushteve inflamatore si artriti reumatoid dhe psoriasis.

Butakët – duke përfshirë karkaleca, karavidhe, goca deti, midhje, fiston, molusqe, gaforre,– përmbajnë gjithashtu sasi të konsiderueshme të peptideve bioaktive stimuluese imunologjike, antioksidantë, vitamina dhe minerale. Në fakt, gocat e detit janë një nga burimet më të mira të zinkut, i cili është i lidhur me shëndetin e imunitetit.

Erëza

Erëzat janë të shkëlqyera për të rritur shijen e pjatave, por kjo nuk është e vetmja gjë për të cilën janë të dobishme.

Hudhra është një shembull i shkëlqyer i një ushqimi që mund të forcojë sistemin imunitar. Sipas një meta-analize të publikuar në Journal of Nutrition , hudhra duket se stimulon prodhimin dhe rregullon funksionimin e qelizave të bardha të gjakut, citokinave dhe imunoglobulinave. Konsumimi i rregullt mund të kontribuojë në trajtimin dhe parandalimin e infeksioneve të frymëmarrjes, ulçerës gastrike, madje edhe kancerit.

Xhenxhefili është një shembull tjetër. Sipas Gazetës Ndërkombëtare të Mjekësisë Parandaluese , xhenxhefili ka një potencial të fortë anti-inflamator, antioksidues dhe antikancerogjen.

Moreover, black pepper may also be able to strengthen the immune system. Due to its antibacterial properties, it has long been used as a food preservative. It contains a compound called piperine, which according to a review published in the journal Phytotherapy Research, exhibits numerous health benefits.

In recent years, researchers have also extensively studied the immunomodulatory properties of turmeric. Recent studies have shown that curcumin - the main active ingredient in turmeric - has antioxidant, anti-inflammatory and immune-regulating properties and can reduce the risk of some cancers.